Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova usluga

Želite prestati pušiti? Tu je 'Bijeli telefon'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi su prošli težak put kako bi se riješili loših navika opasnih po zdravlje. Posebno kada je riječ o pušenju. U odvikavanju od cigareta od sljedećeg tjedna može vam pomoći bijeli telefon.

Projekt je to koji se u zemljema Europske unije pokazao uspješnim, a uvodi ga i naše Ministarstvo zdravlja. Od bolesti povezanih s pušenjem u Hrvatskoj svaki dan umru 24 osobe. Mnogi pušači smatraju da nisu ovisni o cigareti i da mogu prestati pušiti kad požele.

Pročitajte i ovo doc. dr. sc. Željka Karin Uzrok teških bolesti Mladi sve ranije počinju s nepoželjnom navikom, petina ih je probala prije 13. godine: "Skoro 30 posto ih to radi iz navike, ali i zbog stresa" Ilustracija Anketa Dnevnik Nove TV Trebaju li pušači plaćati skuplje zdravstveno osiguranje? Pogledajte kako ste glasali

Za pomoć pri odvikavanju od pušenja Ministarstvo zdravlja osmislilo je besplatni anonimni telefon. "Pozivom na taj broj građani će moći dobiti određene informacije vezane uz pušenje, naručito vezane uz odvikavanje od pušenja, a savjetovanje, intervencija će biti različita, s obzirom na to je li osoba već u procesu odvikavanja od pušenja, ima možda astinencijske tegobe, ili razmišlja da bi prestala pušiti", kaže Irena Rojnić palavra iz HZJZ-a.

FENOMEN KOJI JE ZAINTRIGIRAO ZNANSTVENIKE Zaštitila ih mutacija DNK

Studenti u pozivnom centru bijelog telefona, u Osijeku su već spremni za rad. Kontaktiraju i primaju pozive, nude savjete i moralnu podršku, ali i stručnu liječničku pomoć. Građanima smatraju da će biti koristi.

Takve telefonske linije, u Europskim zamljama su čak 56 puta učinkovitije nego kada osoba sama pokušava prestati pušiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene