Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u srijedu kako Most "sigurno neće ugroziti cjelovitost porezne reforme", dok je potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić izjavio da će Most dati svoje prijedloge i da će predložena porezna reforma "ići na moguće usuglašavanje".


"Nastavljamo prema planu kako smo i rekli. Teze su objavljene, prijedlozi zakonskih propisa su na mišljenjima po resorima i krećemo s javnom raspravom. Napravit ćemo i određeni set razgovora i prezentacija prema medijima, odnosno široj javnosti, tako da javna rasprava bude, u ovim kratkim rokovima kakvi jesu, napravljena na adekvatan način", izjavio je Zdravko Marić novinarima na Markovom trgu nakon završetka užeg kabineta Vlade, ističući kako o samoj poreznoj reformi nije bilo riječi na današnjem sastanku u Vladi.

Tema su bile točke dnevnog reda za sutrašnju sjednicu Vlade, na kojoj će, među ostalim, najavio je Marić biti i jedan zaključak vezan uz reformu u poreznom sustavu, odnosno rokove za njezinu zakonsku pripremu.

"Sutra ćemo ići s jednim zaključkom Vlade koji će biti na tragu toga da prepoznajemo naše obveze, da ih ispunimo u skladu sa zakonskim rokovima, ali u isto vrijeme uzimajući u obzir kratkoću vremena. Imamo neke mehanizme", rekao je ministar financija.

Na upit novinara koje su primjedbe na predložene izmjene u poreznom sustavu, Marić je kazao da o tome danas nije bilo riječi, ali da ne očekuje da bi njihove primjedbe ugrozile cjelovitost reforme.

"Nismo o tim primjedbama niti komentarima razgovarali. Imali smo jednu dodatnu razinu komentara i diskusija, ali ponavljam, neće oni ugroziti sigurno cjelovitost porezne reforme", rekao je Marić, dodaju da s predstavnicima Mosta stalno imaju sastanke "na razne teme, među njima je bio i na temu porezne reforme".

Kovačić: Most će dati svoje prijedloge

Nakon ministra Marića na ovu je temu izjavu dao i potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, koji je istaknuo da je "Most uvijek davao svoja mišljenja o bilo kojem pitanju koje je bilo tijekom ovih zadnjih desetak mjeseci", tako da će sigurno iznijeti stav i oko toga.

"Gledamo sve informacije, sve ćemo proanalizirati i sigurno ćemo izaći sa stavom Mosta na vrijeme", izjavio je Kovačić.

Upitan koje su glavne primjedbe Mosta te da smatra li da je porezna reforma u predloženom obliku podložna promjenama, Kovačić je odgovorio: "Sigurno da će ići na moguće usuglašavanje. Mi ćemo dati naše prijedloge i bit ćete na vrijeme s tim upoznati."

Odvojeno, o poreznoj se reformi u srijedu oglasio i čelnik Mosta i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ističući kako ju neće komentirati dok se ne postigne potpuna suglasnost.

"Potreban je mir da bi se pronašla najkvalitetnija rješenja", istaknuo je Petrov u izjavi novinarima nakon mise za poginule i nestale branitelje i paljenja svijeća kod crkve Sveta mati slobode.

Na prošlotjednoj sjednici Vlade ministar financija je održao prezentaciju o reformi poreznog sustava, najavivši za 2017. i 2018. izmjene u sustavu PDV-a, oporezivanju dohotka, dobiti i prometa nekretnina, sustavu doprinosa i trošarina, lokalnih poreza te zamjenu komunalne naknade jednostavnim porezom na nekretnine.

Kazao je kako se procjenjuje da će učinak predložene porezne reforme u prvoj godini provođenja iznosit približno 1,8 do 2 milijarde kuna. Za njezinu implementaciju, najavio je, bit će potrebno izmijeniti ukupno 15 zakona, od čega 7 u potpunosti te istaknuo da bi ti zakonski prijedlozi trebali biti pred Vladom slijedećeg tjedna, kako bi se dostigao ciljani datum za početak primjene, od 1. siječnja 2017. godine. (Hina)