Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRVA SJEDNICA NOVE VLADE

Marić otkrio tko dobiva, a tko gubi novom poreznom reformom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Andreja Plenkovića danas je održala svoju prvu sjednicu na kojoj je glavna tema bila porezna reforma.

Vlada Andreja Plenkovića danas je održala svoju prvu sjednicu. Ministar financija Zdravko Marić članovima Vlade otkrio je detalje porezne reforme

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Sjednicu Vlade uživo ćete od 10 sati moći pratiti na portalu Dnevnik.hr.

Četiri cilja nove Vlade

Prije dnevnog reda ministrima se obratio premijer Andrej Plenković.

"Otvaram prvu sjednicu Vlade RH u ovom mandatu. Do 2020. želimo ostvariti 4 cilja - stabilni gospodarski rast, nova radna mjesta, zaustavljanje iseljavanja, društvena pravednost i solidarnost", kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na situaciju u Ini i događaje oko rafinerije Sisak.

"Bitan cilj naše vlade bit će osigurati uvjete za daljnji rad Ine. Pripremit ćemo strategiju kakvu Inu želimo i pristupiti rješavanju svih pitanja. Nastavljamo s arbitražom. Inzistirat ćemo da Ina zadrži sve projekte u RH, ali i u inozemstvu", kazao je Plenković i dodao da očekuje da MOL prema Ini postupa kao odgovoran strateški partner.

"Nećemo dopustiti da se Ina pretvori u podružnicu MOL-a", kazao je Plenković.

Rekao je i kako je imovina RH nedovoljno iskorištena te kazao kako se njome mora učinkovito upravljati, što će biti zadaća novog ministarstva.

"Nema privatizacije strateških resursa"

"Upotreba državne imovine nije privatizacija, ali ju ni ne isključuje. Privatizacije strateških resursa neće biti", rekao je Plenković.

Premijer je poručio i kako se u Sloveniji danas odvija značajan događaj.

"Kod Maribora će svečano biti pokopani ostaci žrtava iz Hude jame. Vlada je spremna preuzeti obveze suočavanja sa prošlošću svih totalitarnih režima", kazao je Plenković.

Izvješće s Europskog vijeća

Premijer je potom ministrima podnio izvješće o sastanku Europskog vijeća, održanog 20. i 21. listopada 2016. godine.

"Trenutno vlada konsenzus o zaštiti vanjskih granica Eurospke unije. Stanje na balkanskoj ruti je relativno mirno", rekao je Plenković i dodao da se nastavlja s pripremama za ulazak u Schengenski prostor.

Kazao je kako se na Vijeću govorilo i o trgovinskim sporazumima.

"Nastoji se pronaći rješenje kako bi se Valonija privolila na sklapanje trgovinskog sporazuma Kanade i Europske unije", rekao je Plenković.

Puni gospodarski pojas

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier predstavio je zaključak o započinjanju konzultacija s državama članicama Europske unije i Europskom komisijom vezano uz zaštitu interesa Republike Hrvatske u Jadranskom moru.

"Postoji mogućnost primjene punog gospodarskog pojasa", kazao je Stier i dodao kako će Ministarstvo nakon knozultacije koje će trajati maksimalno godinu dana Vladi podnijeti izvješće prije donošenja odluke.

Potom je usvojen prijedlog poslovnika o izmjenama i dopuni Poslovnika Vlade Republike Hrvatske

"Umjesto zamjenika ministara uvode se državni tajnici, a umjesto četiri bit će pet koordinacija", kazao je Plenković nakon čega je i prihvaćen i prijedlog odluke o imenovanju članova stalnih radnih tijela Vlade Republike Hrvatske.

"Suradnja sa socijalnim partnerima"

Imenovani su i predstavnici Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću.

"Imenovanjem već na prvoj sjednici šaljemo poruku da želimo snažnu suradnju sa socijalnim partnerima", kazao je Plenković.

Članovi vijeća su ministri Tomislav Ćorić, Nada Murganić, Martina Dalić, Ivan Kovačić, Pavo Barišić i Zdravko Marić.

Ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić, predstavio je uredbe o izmjenama Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja.

Prihvaćeno je i pokretanje postupka za sklapanje Sporazuma o strateškom partnerstvu s Kanadom.

Marić predstavio poreznu reformu

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je poreznu reformu prije čega se ministrima obratio premijer Plenković.

"Trenutni porezni sustav ima i negativna obilježlja - on je često nekonkurentan i kompliciran i zato je porezna reforma jedna od najvažnijih koje će provesti ova Vlada. Njome želimo postići gospodarski rast, pružiti poticaj demografskoj obnovi, rast zapošljavanja, poticanje poduzetništva i porezno rasterećenje", kazao je Plenković i dodao da se na reformi radilo sustavno i temeljito.

Ministar Zdravko Marić kazao je kako već na prvoj sjednici Vlada ide s prijedlogom nečega što će imati brojne pozitivne učinke i dati vjetar u leđa poduzetnicima.

"Ideja je bila da se porezni sustav pojednostavi te da ga se učini jednostavnijim. Cilj je da deficit opće države sljedeće godine iznosi 2% BDP-a. CIlj je da Porezna uprava bude partner građanima, a ne da bude sama sebi svrha", rekao je Marić.

Jedna od novina je uvođenje sklapanja sporazuma s Poreznom upravom oko transfernih cijena.

Poljoprivrednicima, obrtnicima i malim poduzetnicima s prihodima manjim od 3 milijuna kuna porez na dobit smanjit će se s 20 na 12%.

Marić je potom komentirao promjene vezane uz porez na dohodak.

"Najviša stopa poreza na dohodak bila nam je najbitnija za promijeniti. Tu ćemo odraditi korekcije s 25 na 24 posto i s 40 na 36 posto. Sada imamo 4 različita osobna odbitka, a prijedlog je da on sad bude jedinstven u iznosu od 3800", kazao je Marić.

Istaknuo je kako se uvodi jedinstveni porezni razred od 0 do 17.500 kuna za primjenu porezne stope od 24%.

"Uvodimo i stimulativnu mjeru za drugo i treće dijete kad je riječ o osobnom odbitku. Nikad nije bilo riječi o ukidanju ili smanjivanju olakšica za djecu", rekao je Marić.

PDV i porez na nekretnine

Ministar je potom najavio promjene vezane uz PDV.

"U sadašnjem sustavu na 100 kuna građani plaćaju 15,75 do 18 kuna PDV-a.  S 1.1.2018. u RH bi prema prijedlogu bile samo dvije stope PDV-a  - od 24% i 12%", kazao je Marić i dodao da mladim obiteljima daju dodatni stimulans snižavanjem opće stope PDV-a na sjedalice za automobile.

Kazao je i kako se predlažu povećanja sniženih stopa u ugostiteljstvu.

"Stopa od 5 posto će ostati za većinu proizvoda dok se za kino-ulaznice predlaže dizanje do 13 posto. Predlažemo i da se iznos za ulazak u sustav PDV-a poveća na 300.000 kuna", poručio je Marić.

Postoje novine i u porezu na promet nekretnina.

"Osobe koje stječu prvu rabljenu nekretninu sada mogu biti oslobođene poreza, ali oni koji stječu novu na to nemaju pravo. Predlažemo ukidanje svih tih olakšica, ali istovremeno i smanjenje opće stope tog poreza", kazao je Marić.

Na kraju izlaganja kazao je kako ideja poreznog rasterećenja ne može u pitanje dovesti stabilnost javnih financija.

Plenković je rekao kako reforma uključuje 15 zakonskih akata te očekuje uključivanje svih ministara.

Na kraju je poručio kako će on i Stier također sujdelovati danas na pokupu žrtava iz Hude jame dok sutra prvi put odlazi u bilateralni posjet BiH.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene