Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakonske novine

Zdravko Marić detaljnije o stambenom potrošačkom kreditiranju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić i ministar prometa Oleg Butković nakon sjednice Vlade održali su na konferenciju za novinare.

Ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade na konferenciji za novinare detaljenije je izložio novosti oko stambenog potrošačkog kreditiranja, a ministar prometa Oleg Butković o Prijedlogu odluke o donošenju Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030. godine. 

Pročitajte i ovo Zdravko Marić Na odmoru Prvi put otkako je otišao iz Vlade bivši ministar financija Marić pred kamerama: Otkrio je li našao posao Zdravko Marić - 1 DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV Zdravko Marić jučer ispitan u USKOK-u u svojstvu svjedoka u aferi Vjetroelektrane

Vlada je usvojila prijedlog zakona o stambeno potrošačkom kreditiranju, a sve je, kažu u skladu s EU direktivama i zaštitom potrošača. 

Novina je standardni obrazac izvještavanja kojim će se moći uspoređivati ponude na tržištu, transparentnije će se propisivati izračun efektivne kamatne stope, izlazna naknada se ukida.

Ovim zakonom će se unaprijediti zaštita potrošača, tvrdi Marić. Odnosno, zakon je koncipiran tako da prevenira brojne situacije nepovoljne za građane.

''Bit će veći teret prema institucijama da preveniraju kad potrošač neće biti u stanju vraćati kredit. Krediti su se olako davali, a onda je nastao problem'', kazao je.

Povećana je i konkurencija na samom tržištu, pa će tako biti 30 kreditnih institucija i usporedba uvjeta koje nude.

Tim se zakonom, također, otklanjaju nedostaci brojnih postojećih propisa, olakšava kreditna ponuda, smanjuje tečajni rizik u stranoj valuti, kao i rizik od prezaduženosti.

Također će se, istaknuo je Marić, povećati kvaliteta kreditnih usluga te bolje zaštiti one koji imaju ili budu imali poteškoća s otplatom kredita.
Tako se potrošaču daje pravo i da u roku od 14 dana nakon sklapanja ugovora odustane od ugovora bez navođenja razloga i bez naknade. Transparentnije se definira izračun efektivne kamatne stope, a veća je i zaštita potrošača kod kreditiranja u stranoj valuti.

U odnosu na prvo čitanje tog zakona, Marić je posebno izdvojio da je sada propisano da kreditna institucija ne smije potrošaču naplatiti naknadu za prijevremeno, djelomično ili u cijelosti ispunjenje obveze iz ugovora o stambenom potrošačkom kreditiranju.

To znači, kazao je, da je izlazna naknada za otplatu kredita praktički eliminirana.

Strategija prometnog razvoja

Govoreći o strategiji prometnog razvoja Butković je rekao da će u sljedećih 13 godina za to biti povučeno 13 milijarda kuna iz fondova.

Projekti na kojima će se raditi: Pelješki most, 5c koridor, most Okučani, brza cesta Solin - Stobreč - Omiš, Dugo Selo – Križevci, nizinska pruga prema Rijeci, terminal Osijek, terminal Slavonski Brod, nabavka novih električnih vlakova, tramvaji Osijek – Zagreb

Strategija definira 16 ciljeva koji su primjenjivi za sektor prometa, 37 specifičnih ciljeva i 118 mjera podijeljenih u 6 prometnih sektora - željeznički, cestovni, zračni, pomorstva i unutarnja plovidba, javni gradski, prigradski i regionalni prijevoz.

"Donošenje strategije osigurava bezuvjetno trošenje sredstava iz EU fondova za više od 20 projekata u svim vidovima prometa ukupne vrijednosti oko 2 milijarde eura", rekao je Butković.

Izdvojio je most Pelješac s pristupnim cestama, nabavku elektromotornih vlakova, obnovu tramvajske infrastrukture u Osijeku i Zagrebu, nabavu novih tramvaja i novih brodova za prijevoz putnika na otoke, dovršetak izgradnje Zračne luke Dubrovnik...(I.D. /S.T. /Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene