Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt čeka lokaciju

Zagreb postaje svojevrsna ''tehnološka rupa'': Hrvatska bi mogla ostati bez 35 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bi zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa i ostalih administrativnih prepreka mogla ostati bez Centra za robotiku i 35 milijuna eura iz fondova Europske unije.

ACROSS (Centre of Excellence for Autonomous and Cooperative Robotic Systems) – zajednički projekt zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockholma i Inovacijskog centra Nikola Tesla, prošao je prvu fazu u sklopu Teaming aktivnosti Okvirnoga programa Europske unije Obzor 2020, no problemi su nastali u pripremi za drugu fazu kad je u dokumentaciji trebalo navesti lokaciju budućeg centra.

Pročitajte i ovo FER; ilustracija - 4 dan otvorenih vrata FER i ove godine oduševio brojne posjetitelje: "Mi smo tu da zamijenimo čovjeka u situacijama koje su opasne, dosadne, ponovljive" PR Oglas Počeli upisi za studij Insurtecha na FER-u

Naime, do kraja kolovoza tim zagrebačkog FER-a trebao bi dovršiti poslovni plan koji mora sadržavati lokaciju centra za robotiku. Ako se dotad ne osigura primjeren prostor, cijeli projekt mogao bi propasti.

Ivan Petrović, profesor na FER-u i voditelj projekta, objašnjava nam kako od svibnja prošle godine o potencijalnoj lokaciji bezuspješno pregovaraju s Gradom Zagrebom, Ministarstvom državne imovine i Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

"Zapelo na vlasničkim odnosima"

''Ministarstvo znanosti alociralo je sredstva za nacionalni doprinos u iznosu od 20 milijuna eura, ali pojavile su se brojne prepreke. Prvotni je plan bio smjestiti centar u Inovacijski centar Nikola Tesla koji gradimo, međutim zapelo je na vlasničkim odnosima između grada i države. Kad je to propalo, ušli smo u pregovore s Gradom oko zgrade Zagrebačkog holdinga za koju je objavljen neobvezujući javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju. Bili smo na sastanku s gradonačelnikom Bandićem, koji nam je prošle godine kazao kako će zgrada pripasti FER-u, dok će grad napraviti kompenzaciju s državom, no ni od toga nije bilo ništa", kaže nam Petrović.

FER-u je ponuđena i lokacija na sveučilišnom kampusu na Borongaju, no naš sugovornik ističe kako je riječ o neprimjerenom prostoru.

"Kad smo prijavljivali projekt, država je dala pismo namjere u kojem se obvezala da će, u slučaju da dobijemo novac, osigurati nacionalna sredstva iz strukturnih fondova, i to 20 milijuna eura za nabavu opreme i infrastrukture. Taj iznos mora biti barem za jedan euro veći od iznosa koji osigurava EU", kaže Petrović.

"Tehnološka rupa"

Ističe kako će Zagreb u slučaju da projekt ne prođe postati svojevrsna "tehnološka rupa", s obzirom na to da slični centri postoje u Kopru, Budimpešti i Novom Sadu.

Petrović napominje kako je Ministarstvo znanosti pokušalo osigurati adekvatan prostor u dogovoru s Ministarstvom gospodarstva. Kao jedna od opcija spominjao se i jedan dio nikad dovršenog poduzetničkog inkubatora na zagrebačkoj Kajzerici, no ni ta opcija nije zaživjela.

"Razgovaramo i s gradom kako bismo osigurali lokaciju na Zagrebačkom Velesajmu, ali nemoguće je osigurati kvalitetan sastanak kako bismo o svemu porazgovarali. U igri je bio i Brodarski institut, međutim s kim god smo razgovarali, uvijek sve zapne na administraciji", kaže Petrović.

Na pitanje što će napraviti ako se uskoro ne pronađe prikladna lokacija, Petrović odgovara kako priprema dopis predsjedniku Vlade.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju kako snažno podupiru projekt ACROSS-a, no napominju da nemaju vlastitih prostora, izuzev 400 kvadrata na Sveučilišnom kampusu Borongaj.

Ističu kako su svjesni da su potrebe projekta mnogo veće, zbog čega razgovoraju s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvom imovine.

"Uspjeh projekta ACROSS ključan je prioritet Ministarstva znanosti i obrazovanja te činimo sve da se realizira. To je prvi hrvatski projekt koji je prošao prvu fazu u sklopu Teaming aktivnosti Okvirnog programa Europsku unije Obzor 2020, uz obveznu podršku nadležnog ministarstva koje se prilikom prijave projekta moralo obvezati za financijsku potporu projektu. Ministarstvo je osiguralo 20 milijuna eura za projekt ACROSS, a u okviru Teaming projekta dobit će 15 milijuna eura ako bude uspješno ocijenjen i u drugoj fazi natječaja", poručuju iz Ministarstva.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene