Stanari luksuznih zgrada u Splitu imaju ozbiljan problem s vodom. U njihovim vodovodnim cijevima pronađena je bakterija legionela. Stručnjaci tvrde kako je voda ispravna za piće, ali još uvijek nemaju rješenje kako ukloniti bakteriju.

Galerija


Stanare splitske Lazarice iznenadila je vijest da je u njihovim vodovodnim cijevima pronađena opasna legionela. Otkrilo se to nakon što je u urinu njihova susjeda koji je preminuo od srčanog udara otkriveno da je imao i upalu pluća uzrokovanu upravo ovom bakterijom. O svemu su saznali u obavijesti na ulazima.

Vezani članci Zatvor u Splitu Iz splitskog zatvora premještena trojica zatvorenika, odvjetnica: ''Iznenađena sam jer ne znamo što je razlog'' Dezinfekcija kola hitne pomoći, ilustracija Pet ljudi u samoizolaciji: Splitski medicinski tehničar iz hitne pomoći zaražen koronavirusom

"Ne da se ne bojim, ali ne razmišljam o tome", kaže stanarka Zdenka.

"Mi je trošimo, ja ne znam šta je. Vidio sam plakate. Tko zna što će sada napraviti", kaže stanar Ivan.

"Nitko ništa nije obavijestio, nismo ništa ni znali do jutros. Neće tu, mislim, biti problema", kaže stanar Stanko. "Tko umre, umre", dodaje u šali.

U dvije luksuzne zgrade ukupno je 65 stanova. I koliko god nije ugodna spoznaja da je u njihovim vodovodnim cijevima pronađena bakterija, stručnjaci upozoravaju kako nema mjesta panici.

Skupi stanovi u ovim zgradama prodavali su se već opremljeni. Svi imaju jednake moderne hladnjake sa spremnicima. Upravo niska temperatura i stagnacija vode pogoduju razmnožavanju legionele.

"Uvijek je moguće kada voda stoji u nekakvoj posudi da se stvori biofilm gdje se nakuplja kamenac i tu se legionela može dodatno nakupiti. Oni su upozoreni da trebaju malo očistiti te hladnjake, ali što se tiče vode za piće nema nikakvog razloga za poduzimanje bilo kakvih mjera", kaže Vesna Barišić iz splitskog Nastavnog zavod za javno zdravstvo.

Nema opasnosti kod konzumacije vode, no neki bi ipak trebali biti na oprezu. "Osobe koje su jako narušenog zdravlja, znači osobe koje boluju od karcinoma, od nekakvih teških bolesti bubrega, boluju od nekih respiratornih bolesti. Osobe koje uzimanju kortikosteroide, citostatike, čiji je imunološki sustav jako narušen", ističe Barišić.

Isključujete mogućnost epidemije. "Da, naravno. Nema stvarno na osnovu ovih laboratorijskih nalaza kojih imamo, nema razloga to vjerovati, ali ne možemo ostaviti zgradu s takvim laboratorijskim nalazom da to tako stoji da se ništa ne događa", napominje.

U ponedjeljak će zgradu pregledati stručnjaci koji stižu iz Zagreba. Očekuje se da ponude rješenje na koji način će se legionela eliminirati iz ovog susjedstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr