Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog jointa u zatvor do 15 godina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svatko tko posjeduje samo jedan joint riskira da završi u zatvoru na jednako dugo razdoblje kao da je ulovljeni diler s velikim količinama droge. Danas na snagu stupaju izmjene Kaznenog zakona vezane uza zloporabu lakih droga.

Time se predviđa povećanje minimalne kazne s dosadašnje jedne na tri godine zatvora, a maksimalna kazna povećava se na 15 godina. 

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Zaplijenjena marihuana Na području Kaštela Kada ih je ugledao, pokušao je pobjeći: 29-godišnjaku policija oduzela pozamašnu količinu droge

Tako visoka minimalna kazna zapravo sucima umanje mogućnost izricanja blaže kazne (npr. uvjetne ili kazne upućivanja osuđenika na rehabilitaciju), a otvara im prostor da čovjeka koji ima joint strpaju iza rešetaka na tri godine, piše 24 sata. 

Iako Vladin "Akcijski plan suzbijanja zloporabe opojnih droga za 2006.-2009. godinu", iz veljače ove godine, represivne mjere stavlja ispred prevencije, država se ipak odlučila na represiju. Prema mišljenju dr. Slavka Sakomana, to nije dobro.
 
- Represijom nećemo pomoći mladima. Ovim izmjenama zakona izjednačavaju se klinac koji svom prijatelju ponudi joint i netko tko dila na kilograme kokaina. Prijeti im jednaka kazna, ovisno o tome što odluči sudac, jer su i jedan i drugi nepravedno 'utrpani’ u stavak 2. članka 173., tvrdi Sakoman.
 
- Posjedovanje malih količina lakih droga treba kažnjavati prekršajnim, a ne kaznenim zakonom, smatra Sakoman.
 
- Treba razlikovati neznatnu društvenu opasnost koju predstavlja jedan joint od organiziranog kriminala. 

Dražen Majić, i sam bivši ovisnik, danas član Stručnog savjeta Ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga Vlade RH, također se protivi jačanju represije nad konzumentima lakih droga.
 
- Čini mi se da je cilj ovih izmjena samo poboljšavanje policijske statistike. No ako će se policija baviti konzumentima jointova, tko će onda hvatati dilere heroina i kokaina, pita se Majić.
 
- Radim na dokumentarcu o 30-godišnjem ovisniku o heroinu koji je zbog raznih provala dobio 12,5 godina zatvora, a istodobno je jedan poznati diler, uhvaćen dva puta s po pola kilograma heroina, dobio četiri godine. Bojim se da će takve situacije uskoro biti još češće, kaže Majić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene