Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Malo dobili, puno izgubili

ZBOG BOŽIĆNICE OSTALI BEZ DOPUNSKOG 'Joj, majko moja, 'ko će nama dati?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog 200 kuna božićnice, dio hrvatskih umirovljenika izgubio je pravo na besplatno dopunsko osiguranje, koje će sami morati plaćati po cijeni od tisuću kuna na godinu.

S obzirom na to da se božićnica uračunava u prihod, primanja su im narasla iznad iznosa do kojeg im se osiguranje plaća iz proračuna. Pa će im, nakon božićnog poklona, država uzeti 5 puta više.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Najavili rast Možemo! predstavio program za umirovljenike: "Sve jednokratne mjere su prevara, mirovina nije milostinja" ZET autobusi Stariji od 65 godina ZET objavio upute: Ovako možete ostvariti pravo na besplatan prijevoz

200 kuna božićnicedobila je gospođa Ružica. Ali dobro nije, jer ju je u domu umirovljenika zatekla vijest da zbog porasta prihoda više neće imati besplatno dopunsko osiguranje.

'Joj, majko moja, ko će nama dati? Tužna sam! Isto kao meni danas da ja ručam varivo, a da neko ruča bifteke ili koje vrsne šnicle', kazala je umirovljenica Ružica Bukvić.

Drugim riječima, gospođa Ružica malo je dobila, a puno izgubila jer za dopunsko osiguranje na godinu će morati izdvajati tisuću kuna. Kao i oni koji su dobivanjem božićnice prekoračili novčano ograničenje do kojeg im osiguranje plaća država. A to ograničenje po članu obitelji iznosi 1516 kuna. Za samce 1939. Gubitak prava na besplatno dopunsko osiguranje umirovljeničke udruge i stranke oštro osuđuju.

'Cenzus koji se nije desetak godina povećavao, to je poanta. Ovom prilikom su oštećeni upravo oni koji imaju malo', rekao je Milivoj Dujela iz Maice unirovljenika zadarske županije.

'Danas imamo, nažalost, situaciju da kada želiš pomoći umirovljenicima da ustvari si im realno odmogao', kazao je Duško Vuković iz Hrvatske stranke umirovljenika.

No, u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ističu da se ovo događa svake godine.

'Uvijek se dogodi da jedan broj osiguranika izgubi pravo na plaćanje premije iz sredstava državnog proračuna zbog toga što je u prethodnoj godini ostvaren veći prihod nego ranije', priopćili su iz Zavoda.

Koliko je umirovljenika ove godine izgubilo to pravo, trenutačno nije poznato. 'Nije u redu! Sigurno da treba zaštititi onog tko ima manje od 2 tisuće, ma s čim ćeš živjeti?', pita se umirovljenica Kate Perić.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene