Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj se popeo na 383.244! Toliko ih je mnogo da ih savjetnici na Zavodu za zapošljavanje ne stignu sve primiti u zakonskom roku!


Osoba bez radnog mjesta, prema zakonu, treba biti u kontaktu sa svojim savjetnikom svaka 4 tjedna. No, to tako ne ide jer ako savjetnik potroši prosječnih pola sata na razgovor s nezaposlenim, to znači da ih tijekom radnog dana može primiti 16. Ako ih ima ukupno 750 po savjetniku, to znači da bi svaki nezaposleni do idućeg razgovora trebao puno duže čekati od propisana 4 tjedna.

Vezani članci Slika nije dostupna HZZ traži 11.931 radnika Slika nije dostupna Bilo bi čudno da nije: U lipnju pao broj nezaposlenih za 6,9 posto

Teško ide i putem telefona i elektronske pošte - jer postoje i primjeri u kojima na jednog savjetnika dolazi nevjerojatnih 1.000 do čak 1.500 korisnika. A to je neizdrživa preopterećenost. Sve će biti jasno ako kažemo da je prosjek Europske unije - 150 nezaposlenih po savjetniku.

Iz EU stiže novac za zapošljavanje mladih, evo koliko

U Hrvatskoj je trenutno 816 savjetnika, optimalno bi bilo da ns svakoga od njih dođe oko 450 nezaposlenih. 'Opterećenost, dakle, varira. Primjerice, na Pagu imamo oko 300 nezaposlenih osoba po savjetniku, na sreću. A, recimo, u Biogradu imamo preko 1.000', kaže Irena Dragić, predstojnica HZZ-a Zadar.

Zavod za zapošljavanje teško će riješiti ovu situaciju jer riječ je o državnoj ustanovi za koju vrijedi zabrana zapošljavanja dodatnih djelatnika, pa tako i savjetnika. Kažu, novi je zakon usmjeren prema nezaposlenima koji uistinu aktivno traže posao.

Rješenje bi moglo biti izdvajanje onih koji su dosad dolazili samo po pečat, a aktivna potraga ih uopće nije zanimala. No, i to je dugotrajan proces, a sadašnje stanje je, vidjeli smo, teško održivo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju