Jedan od gorućih problema već duže vrijeme pada u drugi plan. Ako se u demografiji nastave negativni trendovi, stručnjaci tvrde, Hrvatskoj prijeti izumiranje. Politika nabraja mjere, ali se konkretna rješenja ne vide. No svi se slažu - da bi se stanje popravilo, treba stvoriti bolje uvjete života.

Galerija Demografija (Foto: Guliver/Thinkstock) +0 Demografski slom? (Foto: Dnevnik.hr)

Na ulici pustoš, a ne čuje se ni dječji smijeh. Iz sela Predavac u blizini Bjelovara mladi uglavnom odlaze.

Vezani članci Lidija Brković Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku detaljnije objasnila što se mijenja novim Popisom stanovništva: "Ne mogu reći da sam zadovoljna rezultatima. Naravno da me brine" Nenad Pokos Demografska katastrofa: "Kada mladi postanu radno aktivni - više neće imati tko uplaćivati u zdravstveno i mirovinsko osiguranje"

''Mi smo jedva sinove zadržali tu, a okolo svi traže poslove. Jer poljoprivrede uglavnom tu nema, u ovom našem kraju'', požalila se Svjetlana.

Iako se na misi mještani redovito skupe, i župnik primjećuje da to nije kao nekada. ''Moram priznati da u našoj župi je i nekoliko obitelji koje su otišle kompletne, kuće su ostale prazne'', rekao je velečasni Mihill Gojani, župa Rovišće.

Pa je premijer Andrej Plenković danas krenuo u nabrajanje demografskih mjera koje njegova Vlada planira: ''Povećanje doplatka za djecu i to sa predviđenim stupanjem na snagu 1. srpnja. Izgradnja odnosno prenamjene dječjih vrtića povećanje rada dječjih vrtića.''

No, stručnjaci tvrde, povećanje doplatka za djecu je mjera za bogato društvo, a kod nas je tek vrh sante leda.

''Problemi ruralnih krajeva nisu riješeni. Tamo se nema od čega živjeti. Imate prenapučene gradove, imate problematiku zapošljavanja, rad na određeno vrijeme, rad koji je slabo plaćen'', istaknula je Zdenka Damjanić sa katedre za demografiju.

Slažu se i u Vladi - to je problem cijelog sustava. Ministar financija Zdravko Marić podsjeća na porezne olakšice, no priznaje da se može i više. Primjerice po pitanju politike najma stanova.

''Treba vidjeti o nekim drugim mogućnostima. Očito ima i u našim modelima još prostora za nekakav napredak ima i te državne imovine koja se može staviti u funkciju, a i neke druge'', rekao je Marić.

Izgradnju stanova za najam spominje SDP, no za to još nemaju konkretan prijedlog Zakona. Davor Bernardić podsjeća i na ono što su uputili u saborsku proceduru.

''Predložili smo također da se ugovori za privremeno odnosno na određeno zamjene za one na neodređeno. Poslali smo prijedloge Zakona'', kaže Bernardić.

Svoje zakonske prijedloge najavljuje i MOST. Tvrde da će rasteretiti poduzetništvo, a najavljuju i demografske mjere.

''Za prvo i drugo dijete imamo godinu dana punu plaću, a za blizance imamo do tri godine punu plaću. To je jedna od naših mjera'', kaže Grmoja.

Oporba uglavnom šalje tek populističke poruke, a konkretne prijedloge još nemaju. Vladine kritiziraju. A stanje u Hrvatskoj je sve gore. Ako se negativni trendovi nastave - za 10 godina izgubit ćemo 300 tisuća stanovnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju