Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na Hvaru počeo projekt 'Melioracija krša'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak projekta "Melioracija krša", kojim se u prvih pet godina planira podignuti 5000 hektara novih vinograda i maslinika na otocima i u priobalju, danas je na otoku Hvaru svečano označen pokretanjem stroja za mljevenje kamenja i sadnjom sadnica maslina u nazočnosti premijera Ive Sanadera, potpredsjednika Sabora Luke Bebića i ministra poljoprivrede PetraČobankovića.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader pustio je na predjelu Vira - Smokovik u rad 50-tonski stroj "Vermeer Terrain Leveler T855", vodeći u svojoj klasi, prvi od triju koje je hrvatska država nabavila u SAD-u. Ostala dva trebala bi biti smještena na drniškom području te u Istri. Takvih strojeva Europi do sada ima samo tri.

Pročitajte i ovo Općina Jelsa Vratili zgradu u posjed Napeto na Hvaru: Načelnik sa zaštitarima "zauzeo" sporni kat zgrade, mještani vikali: "Jelsa je naša!" Ilustracija Na Hvaru Napili se pa mahali nožem i vrijeđali žene: Dohvatili se i policajaca, no nisu se dobro proveli

Taj projekt, rekao je Sanader, ocrtava nacionalne smjernice razvoja poljoprivrede i dio je pripreme hrvatskih poljoprivrednih kapaciteta za ulazak u Europsku uniju. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji se najviše zalagao za nabavu takvih strojeva, istaknuo je kako je to tek prvi korak u preobrazbi krša u plodnu zemlju te da je na redu natapanje.

Da bi se neplodno tlo pretvorilo u tlo prikladno za podizanje
maslinika, vinograda ili voćnjaka, krševitim područjem prvo prolazi bager koji lomi kamenje, a za njim stroj, koji golemim bubnjem s dijamantnim vrhovima na zupcima drobi i usitnjava odlomljeno kamenje. 

Jedan hektar tla sposoban je preraditi u plodnu zemlju za 40-ak sati, odnosno kapacitet mu je četiri četvorna metra u minuti. Uporabom toga stroja znatno se smanjuju troškovi melioracije, a prerađeno tlo postaje gospodarski učinkovito, pri čemu se smanjuje i opasnost od požara.

"Preobrazbom otoka i priobalja u oaze zelenila postići će se i nova ekonomska podloga koja će pridonijeti i većoj kvaliteti života, gosopodarskom rastu, većoj zaposlenosti i demografskoj obnovi, kao dio Vladina temeljnoga strateškog opredjeljenja", naglasio je na predstavljanju premijer Sanader.

Poručio je kako će se nastojati da taj stroj, kojim upravlja tvrtka
"Terra Forte" koje je osnivač Fond za razvoj i zapošljavanje, bude
dostupan svima koji žele njime raditi po mnogo povoljnijim uvjetima nego što bi bila njegova komercijalna cijena, kroz već postojeće i nove poticaje za podizanje novih poljoprivrednih nasada. Podsjetio je kako je potkraj 19. stoljeća bilo više nasada maslina i vinograda nego danas, a Vladin je cilj dalmatinsku poljoprivredu barem približiti tomu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar
Čobanković je naglasio kako je prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju ostalo malo vremena za povećanje poljoprivrednih površina zbog čega taj projekt ima golemu važnost. Rekao je i kako je ova Vlada osigurala financiranje pretvaranja više od 10 tisuća četvornih metara neobrađena šumskog tla u poljoprivredno. Sustav je uspostavljen i omogućeno je da se taj program još brže provodi, poručio je Čobanković.

Luka Bebić je rekao da za natapanje, koje je potrebno za velik
preokret u dalmatinskom gospodarstvu, postoje preduvjeti i mogućnosti u golemim zalihama vode u dalmatinskom zaleđu.

Državni su dužnosnici zatim zasadili po jednu sadnicu masline na upravo preobraženu tlu.

Predstavljanju su nazočili i splitsko-dalmatinski, šibenski i
istarski župan Ante Sanader, Goran Pauk i Ivan Jakovčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene