Zapeo je Vladin plan za Inu. Dok se novoangažirani konzultanti ne domisle rješenju, plan mađarske strane Ine - o zatvaranju rafinerije Sisak najvećim se dijelom realizirao. Zatvoren je pogon koji je proizvodio benzin i suhi plin, i od sada ga uvozimo iz Srbije, Mađarske i Rumunjske. Radnicima su obećane otpremnine i preraspodjela na nova radna mjesta.

Galerija Rafinirano zatvaranje (Foto: Dnevnik.hr) +0 Strah za radna mjesta u sisačkoj rafineriji (Foto: Dnevnik.hr) - 2

MOL je Sisku zatvorio pogon koji je proizvodio benzin i suhi plin. ''Stručnjacima iz INA-e i MOL-a je uspjelo nešto što nije uspjelo ni jednoj naftnoj kompaniji u svijetu - zatvoriti FCC postrojenje, najprofitabilnije postrojenje u svakoj rafineriji'', rekao je Merlino Koren, radnik INA-e.

Vezani članci Slika nije dostupna O gašenju sisačke rafinerije oglasio se i Petrov Slika nije dostupna ORaH traži Vladu da zaštiti interese hrvatskih rafinerija

  Princ Louis (Foto: Profimedia) Milijun lajkova za prvi rođendan: Kate i William pokazali malog princa Louisa i pokupili simpatije javnosti

''I tako nešto odvajati, srce Rafinerije, pogon koji u svim rafinerijama donosi ogromnu dobit'', rekao je Krešo Lukinić, preraspodijeljeni radnik FC-a iz Rafinerije Sisak.

''Radnike na koje ove promjene budu utjecale, njih maksimalno 40, adekvatno ćemo zbrinuti i nastojati preraspodijeliti na otvorene pozicije unutar kompanije'', priopćili su iz kompanije.

''Jedna strašno suluda odluka menadžmenta INA-e i svakako ćemo nastojati pronaći odgovorne. Apsolutno, Rafinerija Sisak bez FCC postrojenja ne može poslovati'', kaže Predrag Sekulić, predsjednik sindikata Nova solidarnost u Rafineriji Sisak.

''Rafinerija nafte Sisak nije profitabilna i u prošloj je godini generirala 207 milijuna kuna operativnog gubitka i 125 milijuna kuna negativnog novčanog toka'', priopćili su iz Korporativnih komunikacija INA-e.

''Rafinerija Sisak je pozitivna u svom poslovanju. Postrojenje koje je zatvoreno zadnjih 30 dana je uprihodovalo 10 i pol milijuna kuna neto'', dodaje Sekulić.

''U ovom trenutku RH angažirala je konzultanta za procjenu i potencijalni otkup dionica INA-e od MOL-a i mi držimo da bilo kakvi jednostrani potezi mađarske strane, nisu potrebni'', rekao je sredinom travnja Tomislav Ćorić, ministar energetike.

Ali bit će velikodušni, obećaje predsjednik Uprave INA-e Sandor Fasimon. ''Nitko neće završiti na ulici, i ako bude viškova, otpremnine će biti fer'', dodaje.

''Onaj Mađar kad je izjavio da će zatvoriti Sisak, što mislite kako je bilo ljudima koji su tu došli raditi u smjenu, njih 600...'', rekao je Dragomir Brkić.

''Neka si oni uzmu otpremninu i neka oni odu, a ovu firmu neka prepuste stručnim ljudima da je vode.

Provode mađarski stručni ljudi brzo svoje planove, a hrvatski još traže plan povratka INA-e.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju