Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogorčeni radnici INA-e

''Stručnjacima je uspjelo nešto što nije ni jednoj naftnoj kompaniji u svijetu - zatvoriti najprofitabilnije postrojenje''

Rafinirano zatvaranje (Foto: Dnevnik.hr)
Rafinirano zatvaranje (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Strah za radna mjesta u sisačkoj rafineriji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Strah za radna mjesta u sisačkoj rafineriji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rafinirano zatvaranje (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Zapeo je Vladin plan za Inu. Dok se novoangažirani konzultanti ne domisle rješenju, plan mađarske strane Ine - o zatvaranju rafinerije Sisak najvećim se dijelom realizirao. Zatvoren je pogon koji je proizvodio benzin i suhi plin, i od sada ga uvozimo iz Srbije, Mađarske i Rumunjske. Radnicima su obećane otpremnine i preraspodjela na nova radna mjesta.

MOL je Sisku zatvorio pogon koji je proizvodio benzin i suhi plin. ''Stručnjacima iz INA-e i MOL-a je uspjelo nešto što nije uspjelo ni jednoj naftnoj kompaniji u svijetu - zatvoriti FCC postrojenje, najprofitabilnije postrojenje u svakoj rafineriji'', rekao je Merlino Koren, radnik INA-e.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gašenje rafinerije Linić: Očekujem da Vlada nastavi borbu s MOL-om Slika nije dostupna Vlada spremna za investicije Milanović: 'U rafinerije nije ulagano gotovo ništa'

  Pročitajte i ovo Princ Louis (Foto: Profimedia) Kakav slatkiš! Milijun lajkova za prvi rođendan: Kate i William pokazali malog princa Louisa i pokupili simpatije javnosti

''I tako nešto odvajati, srce Rafinerije, pogon koji u svim rafinerijama donosi ogromnu dobit'', rekao je Krešo Lukinić, preraspodijeljeni radnik FC-a iz Rafinerije Sisak.

''Radnike na koje ove promjene budu utjecale, njih maksimalno 40, adekvatno ćemo zbrinuti i nastojati preraspodijeliti na otvorene pozicije unutar kompanije'', priopćili su iz kompanije.

''Jedna strašno suluda odluka menadžmenta INA-e i svakako ćemo nastojati pronaći odgovorne. Apsolutno, Rafinerija Sisak bez FCC postrojenja ne može poslovati'', kaže Predrag Sekulić, predsjednik sindikata Nova solidarnost u Rafineriji Sisak.

''Rafinerija nafte Sisak nije profitabilna i u prošloj je godini generirala 207 milijuna kuna operativnog gubitka i 125 milijuna kuna negativnog novčanog toka'', priopćili su iz Korporativnih komunikacija INA-e.

''Rafinerija Sisak je pozitivna u svom poslovanju. Postrojenje koje je zatvoreno zadnjih 30 dana je uprihodovalo 10 i pol milijuna kuna neto'', dodaje Sekulić.

''U ovom trenutku RH angažirala je konzultanta za procjenu i potencijalni otkup dionica INA-e od MOL-a i mi držimo da bilo kakvi jednostrani potezi mađarske strane, nisu potrebni'', rekao je sredinom travnja Tomislav Ćorić, ministar energetike.

Ali bit će velikodušni, obećaje predsjednik Uprave INA-e Sandor Fasimon. ''Nitko neće završiti na ulici, i ako bude viškova, otpremnine će biti fer'', dodaje.

''Onaj Mađar kad je izjavio da će zatvoriti Sisak, što mislite kako je bilo ljudima koji su tu došli raditi u smjenu, njih 600...'', rekao je Dragomir Brkić.

''Neka si oni uzmu otpremninu i neka oni odu, a ovu firmu neka prepuste stručnim ljudima da je vode.

Provode mađarski stručni ljudi brzo svoje planove, a hrvatski još traže plan povratka INA-e.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene