Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku je okupila članove svog Vijeća za domovinsku sigurnost. Stigao je i ministar obrane Damir Krstičević, kojem je projekt mandata kupnja borbenih aviona. No, odluka zapinje - mjesecima je na čekanju i na premijerovu stolu.

Galerija


Ministar obrane i Predsjednica našli su se za istim stolom. No, nisu ih spojili borbeni avioni, već uloga policije u kriznim situacijama. Najveći izazov prema riječima glavnog ravnatelja policije je migrantska kriza.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "Krstičević je dio HDZ-ova tima, računam na njega na izborima" Krstičević i Kohorst (Foto: MORH) O avionima ni riječi: Krstičević i američki veleposlanik razgovarali o NATO-u, suradnji, globalnoj sigurnosti...

Migracijski pritisak je stalan i on će biti kratkoročno i dugoročno i dalje…“, kaže Niola Milina.

A gdje je zapelo s odlukom o kupnji aviona? Premijer mjesecima analizira ponude. U Vladi kažu: želi se upoznati sa svakim zarezom, a premijer je još nedavno tvrdio da neće još dugo.

„Pregledali smo sve ponude koje su poslane Ministarstvu obrane koje vodi ovaj proces. U sljedećih nekoliko tjedana konačna odluka bit će objavljena. Blizu smo završetka tog procesa“, tvrdio je premijer Andrej Plenković krajem veljače.

Predsjednica požuruje...

Predsjednica premijera već i javno požuruje jer zajednički moraju sazvati Vijeće za obranu.

I bivši zapovjednik ratnog zrakoplovstva ima poruku za premijera.

„Ja se slažem s predsjedničinom izjavom da je bolje i pogrešna odluka nego nikakva odluka. Tako da vjerujem da će i vlada i svi donijeti uskoro“, kaže umirovljeni general-bojnik Josip Štimac

Izraelski F-16 spominje se kao najizgledniji odabir. Riječ je o avionima starima najmanje 25 godina. No, jesu li oni i dugororočno rješenje, koje obećava premijer?

Potpisa na ugovoru još nema

„Jasno je da je ogromna razlika između novih i rabljenih letjelica. Jasno je i da je teško moguće očekivati istu razinu i rok eksploatacije kod tako različitih paketa“, kaže vojni analitičar Igor Tabak portala Obris.org.

Vlada je za prvu ratu najvećeg vojnog posla osigurala 350 milijuna kuna. No, potpis na ugovoru - još nije na obzoru.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr