Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki maestro

Zaposlenica HFP-a policajce optužila za prijetnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaposlenica Hrvatskog fonda za privatizaciju Vesna Čizmar danas je na suđenju u slučaju 'veliki maestro' optužila policajce da su joj prilikom saslušanja u lipnju 2007. prijetili i tjerali je da izmišlja i opisuje kako bi se moglo manipulirati ponudama u privatizacijama.

Svjedokinja iz HFP-a kazala je da su je policajci na ispitivanju u Heinzlovoj ulici, gdje je sjedište zagrebačke kriminalističke policije, prisiljavali da opiše kako bi se moglo manipulirati ponudama te da je ona to na njihovo inzistiranje i učinila. Tvrdi da su u policiji prema njoj bili drski i tjerali je da izmišlja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki maestro Ni jedan od optuženih ne osjeća se krivim Slika nije dostupna 'Veliki maestro' Isti optuženici i dalje se terete za ista kaznena djela

>> Svjedočili tajnik i bivši predsjednik HFP-a

'Rekli su mi da znaju da sam samohrana majka dvoje djece, da ću završiti u zatvoru i da ih mjesecima neću vidjeti', kazala je svjedokinja, zaplakavši prisjećajući se tih događaja. Ispričala je da ju je policija odvela oko 6,30 sati i držala sve do 15 sati. Nakon toga su je vratili kući, no za pola sata su ponovno došli i vratili je natrag u Heinzelovu kako bi potpisala zapisnik. Tvrdi da joj nisu rekli zašto je privedena niti da ima pravo na branitelja.

Rekla je da je za vrijeme ispitivanja u policiji bio nazočan i zamjenik ravnatelja USKOK-a Darko Žegarac, dok je s njom u večernjim satima u istom vozilu na putu do zagrebačkog Županijskog suda, gdje je također ispitana, bila zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić. Riječ je o osobama koje u slučaju 'veliki maestro' zastupaju optužbu. Na sudu je potvrdila iskaz iz policije koji joj je pročitan i tamo ju, kaže, nitko na ništa nije prisiljavao.

Branitelj prvooptuženog Josipa Matanovića, odvjetnik Branko Šerić predložio je da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje zapisnik o ispitivanju svjedokinje i izjava koju je dala na policiji. Šerić je rekao da je svjedokinja na sudu ispitana oko 20,30 sati u okviru hitnih istražnih radnji protiv nepoznate osobe, iako je njegov branjenik već ujutro bio uhićen. Dodao je da je, osim toga, praksa suda da se poslije 19 sati ne provode nikakva ispitivanja.

Odluku o Šerićevom zahtjevu sudsko vijeće donijet će naknadno, kao i o njegovom prijedlogu da se kao svjedok ispita potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP-a Damir Polančec.Odbijeni su prijedlozi za svjedočenjem premijera Ive Sandera kao predsjednika Vladina Povjerenstva za upravljanje državnom imovinom te ministara Ivana Šukera, Božidara Kalmete i Petra Čobankovića, a prihvaćen je prijedlog da 15. travnja svjedoči državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić.

Tužiteljica Pavić usprotivila se tim dokaznim prijedlozima, tvrdeći da ti svjedoci nemaju saznanja o relevantnim činjenicama ocjenjujući to pokušajem obrane da se u sudnicu uvede politika i da se odugovlači postupak. Šerić je rekao da je neprofesionalno tvrditi da odugovlači postupak jer se njegov branjenik nalazi u pritvoru. Ocijenio je i da tvrdnja da u slučaj unosi politiku prelazi granicu pristojnosti. 'Politika djeluje preko USKOK-a, a ne mene', ustvrdio je.

Danas je saslušana i svjedokinja Zrnka Fićko koja je opisivala sjednice HFP-a na kojima su otvarane ponude. Kazala je da bi u slučaju bilo kakvih nezakonitosti i bilo kakvog odstupanja od uobičajene procedure to bilo zabilježeno. Sud je odbio prijedlog za ukidanjem pritvora drugooptuženog Roberta Peše. Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene