Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'Veliki Maestro'

Svjedočili tajnik i bivši predsjednik HFP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočenjem tajnika Hrvatskog fonda za privatizaciju Joze Franjića i bivšeg predsjednika Damira Ostovića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšim dužnosnicima Fonda i ostalim optuženima u slučaju 'veliki maestro'.

Iako je u vrijeme cijelog mandata bio član kolegija HFP-a koji je odlučivao o privatizaciji tvrtki i zemljišta vrijednih do 10 milijuna kuna, tajnik Franjić je rekao da ništa ne zna o pokušaju privatizacije zemljišta bivše ciglane u Ninu i hotela u Živogošću i Podgori. Tužiteljstvo, pak, tvrdi da su dvojica optuženih potpredsjednika Fonda tražili mito kako bi ruskim investitorima pogodovali da na tom zemljištu izgrade luksuzno apartmansko naselje vrijedno dvadesetak milijuna eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zlouporabe položaja ‘Veliki maestro’ sutra na Vrhovnom sudu Slika nije dostupna Veliki maestro Ni jedan od optuženih ne osjeća se krivim

Franjić je pojasnio da je o projektima čija je vrijednost prelazila 100 milijuna kuna jedino mogla odlučivati Vlada, a o onima između 10 milijuna i 100 milijuna kuna Upravni odbor u kojem je sjedilo čak pet članova Vlade. Ustvrdio je i da potpredsjednici Fonda uglavnom nisu mogli utjecati na odluke Upravnog odbora.

Slično je potvrdio i drugi svjedok, Damir Ostović koji je na čelu Fonda bio od 2004. do kolovoza 2005. 'Sve prodaje, čak i male, išle su na Upravni odbor', kazao je Ostović, dodajući da se o mnogim stvarima tražilo i očitovanje državnog odvjetništva koje je u nekim sporovima moglo zastupati Fond.


'Odluke nisu bile tendenciozne'

Utjecaj potpredsjednika na odluke kolegija i Upravnog odbora mogao je biti više tehnički, poput izbora tema, a odluke nisu bile tendenciozne, kazao je Ostović. Na pitanje obrane pojasnio je da je na odluke mogla utjecati jedino Vlada.
'Vlada je mogla promijeniti mišljenje Upravnog odbora, pa čak i svoju već donesenu odluku, kao u slučaju Liburnija', rekao je Ostović.

Bivši predsjednik HFP-a odbacio je i tvrdnje tužiteljstva da je s drugooptuženim Robertom Pešom, koji je potpredsjednik Fonda postao za Ostovićeva mandata, dogovarao prodaju zemljišta hotelskom poduzeću Solaris po cijeni iz 1992. kada je ta tvrtka privatizirana. 'O tome nikada nismo razgovarali, niti bi itko iz Solarisa to tražio ili na takvo što pristao', kazao je Ostović. Pojasnio je da je Solaris sporno zemljište, za koje se naknadno otkrilo da nije uknjiženo, smatrao svojim te da su čelnici tvrtke bili spremni zbog toga ići na sud.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi, među ostalima, trebao svjedočiti predsjednik HFP-a iz vremena akcije 'maestro' Grga Ivezić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene