Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gordan Maras izjavio je u petak kako Socijaldemokratsku partiju zanima što je to Tomislav Karamarko "u tajnosti" razgovarao s Mađarima.


Potpredsjednik SDP-a i ministar Gordan Maras izjavio je u petak kako Socijaldemokratsku partiju zanima što je to predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko "u tajnosti" razgovarao s Mađarima i koje su to teme koje je morao dogovarati oko Ine.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Situacija nije dobra. Svaki dan izlaze neki novi detalji' Slika nije dostupna 'Bojim se da će curiti još ugovora i da će Tomislav Karamarko biti na brisanom prostoru sam protiv svih'

U izjavi novinarima ispred središnjice SDP-a, Maras je istaknuo kako ih razgovor, koji je Karamarko u četvrtak vodio s mađarskim izaslanstvom, zanima pogotovo zato što, kako je kazao, hrvatski građani, ni SDP, nemaju povjerenja u Karamarka i njegove pregovaračke sposobnosti i pregovaračke sposobnosti HDZ-a. Jer, istaknuo je Maras, "upravo je gospodin Karamarko bio jedan od onih koji je glasao za izmijenjeni ugovor o upravljačkim pravima Ine i MOL-a 2009. godine". Znači, dodao je, upravo je on (Karamarko), jedan od onih koji je MOL-u prepustio apsolutno sva upravljačka prava u Ini, a sada, 2015. godine, pokušava pregovarati o nekim stvarima.

Tako nas, rekao je, "zanima radi li se ponovno na onaj isti 'zna se' način na koji je radio (bivši HDZ-ov premijer Ivo) Sanader - deset milijuna eura i prepuštanje hrvatskih interesa strancima".

'Odselilo se puno manje ljudi nego u drugim zemljama kad su ušle u EU'

Maras je uvodno rekao kako je po odlasku s vlasti 2011. godine "HDZ ostavio niz afera, među kojima i aferu Ina-MOL i sve one stvari koje su se vukle oko te afere - korupcije i deset milijuna eura izgubljenih upravljačkih prava hrvatske strane u Ini".

Mađarska novinska agencija MTI objavila je kako se mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u četvrtak u Zagrebu susreo s čelnikom hrvatske oporbe Tomislavom Karamarkom i u razgovoru ocijenio da su odnosi Mađarske i Hrvatske na najnižoj razini do sada. Istaknuo je kako su uzrok takvu stanju napetosti između dviju zemalja narasle tijekom dugogodišnjega spora između mađarske naftne kompanije MOL i hrvatske Ine, i to što Hrvatska neće investirati u plinsku interkonekciju, važnu za mađarsku energetsku sigurnost.

U koaliciju ulaze Laburisti

Novinari su Marasu postavili i pitanje o koaliciji koju SDP priprema za predstojeće parlamentarne izbore.

Odgovorio je kako su poznate stranke koje će ući u koaliciju za skore parlamentarne izbore, te napomenuo "kako neki kažu da će se koalicija, uz Kukuriku, sada zvati i demokratska koalicija". Maras je rekao kako će u koaliciju ući i Hrvatski laburisti – Stranka rada, te da, ako SDP postigne sporazum s drugim strankama, koalicija neće biti na razini stranaka već pojedinih kandidata.

Par Gotovina skupa s estradnom elitom na otvorenju luksuznog hotela

To znači, objasnio je, da SDP ne isključuje mogućnost da u nekim sredinama na izbornim listama budu i kandidati nekih drugih stranaka ali ne, ponovio je, kao dio koalicije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook