Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor danas je jednoglasno donio Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja.


Zakon, među ostalim, predviđa poticanje prerađivačke industrije, razvojnih projekata, aktivnosti poslovne podrške, usluga visoke dodane vrijednosti i turizma.

U prvom se redu odnosi na ulaganja "mikropoduzetnika" od 50 tisuća eura naviše, kojima će se porez na dobit u idućih pet godina umanjiti za 50 posto, uz uvjet da otvore najmanje tri nova radna mjesta.

Za ulaganja od milijun do tri milijuna eura predviđeno je 75-postotno oslobađanje od poreza na dobit na 10 godina, uz uvjet da se zaposli najmanje 10 osoba, a za više od tri milijuna 100-postotno oslobađanje, uz otvaranje najmanje 15 radnih mjesta. Potpore za otvaranje novih radnih mjesta u tehnološkoj i inovativnoj infrastrukturi povećale bi se od 25 do 100 posto.

Investitorima se nudi i bespovratna novčana potpora za troškove otvaranja novih radnih mjesta, i to do 3000 eura po novootvorenom radnom mjestu u županijama u kojima je stopa nezaposlenosti do 10 posto, do 6000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 10 i 20 posto, te do 9000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 20 i 30 posto.

Sabor je izmijenio i s direktivama EU uskladio Zakon o trgovačkim društvima, kojim se uvodi novi oblik društva s ograničenom odgovornošću - jednostavno društvo, čije bi se poslovanje moglo pokrenuti s temeljnim kapitalom od tek 10 kuna, dok najniži nominalni iznos poslovnog udjela može iznositi 1 kunu.

Pojednostavljeno osnivanje društva osigurava se i korištenjem unaprijed pripremljenih obrazaca koji bi trebali olakšati i ubrzati postupak osnivanja te smanjiti troškove osnivanja.

Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću moglo bi imati najviše tri člana društva i samo jednog člana uprave, a moralo bi imati zakonske rezerve u koje je dužno unijeti četvrtinu iznosa dobiti društva iskazane u godišnjim financijskim izvješćima, umanjene za iznos gubitka iz prethodne godine.

Izmijenjen je i Zakon o trošarinama koje na snagu stupaju 1. srpnja 2013. godine, kojim se, u skladu s direktivama EU, omogućuje kontrola kretanja trošarinskih proizvoda putem elektroničkog trošarinskog dokumenta, čime se zamjenjuje sada važeći papirnati prateći trošarinski dokument.

Vezani članci Arsen Bauk prosvjeduje ne noseći zaštitnu masku na sjednici Sabora - 1 Bauk traži da se uzme novac Uredu predsjednika, obrazloženje je urnebesno: ''Kako su leteći automobili tek u fazi prototipa...'' Katarina Peović, Andrej Plenković, Karolina Vidović Krišto Paljba po Plenkoviću: "Žao mi je što imam samo minutu da vam taj šalabahter razvalim", "Ponašate se kao Sanader"

>>Sabor dao potporu zakonu o poticanju investicija

Zastupnici su u drugo čitanje uputili prijedlog zakona o boravištu, te potvrdili odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva po kojoj se uvodoljava zahtjevu bivšeg predsjednika HSS-a Josipa Friščića za prestanak mirovanja zastupničkog mandata. Tako Friščiću 26. rujna počinje teći zastupnički mandat, a istoga dana mandat prestaje Damiru Bajsu koji ga je do sada mijenjao.

Sabor je dnevni red sjednice dopunio s desetak novih točaka, među kojima i konačnim prijedlogom Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi te prijedlozima odluka o razrješenju i imenovanju dijela članova Upravnog vijeća Hine.

U sabornici je nastavljena jutros započeta rasprava prijedlogu Nacionalne strategije razvoja zdravstva do 2020. godine. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju