Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor jednoglasno

Zakon o poticanju investicija: Mikropoduzetnicima se umanjuje porez

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas je jednoglasno donio Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja.

Zakon, među ostalim, predviđa poticanje prerađivačke industrije, razvojnih projekata, aktivnosti poslovne podrške, usluga visoke dodane vrijednosti i turizma.

U prvom se redu odnosi na ulaganja "mikropoduzetnika" od 50 tisuća eura naviše, kojima će se porez na dobit u idućih pet godina umanjiti za 50 posto, uz uvjet da otvore najmanje tri nova radna mjesta.

Za ulaganja od milijun do tri milijuna eura predviđeno je 75-postotno oslobađanje od poreza na dobit na 10 godina, uz uvjet da se zaposli najmanje 10 osoba, a za više od tri milijuna 100-postotno oslobađanje, uz otvaranje najmanje 15 radnih mjesta. Potpore za otvaranje novih radnih mjesta u tehnološkoj i inovativnoj infrastrukturi povećale bi se od 25 do 100 posto.

Investitorima se nudi i bespovratna novčana potpora za troškove otvaranja novih radnih mjesta, i to do 3000 eura po novootvorenom radnom mjestu u županijama u kojima je stopa nezaposlenosti do 10 posto, do 6000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 10 i 20 posto, te do 9000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 20 i 30 posto.

Sabor je izmijenio i s direktivama EU uskladio Zakon o trgovačkim društvima, kojim se uvodi novi oblik društva s ograničenom odgovornošću - jednostavno društvo, čije bi se poslovanje moglo pokrenuti s temeljnim kapitalom od tek 10 kuna, dok najniži nominalni iznos poslovnog udjela može iznositi 1 kunu.

Pojednostavljeno osnivanje društva osigurava se i korištenjem unaprijed pripremljenih obrazaca koji bi trebali olakšati i ubrzati postupak osnivanja te smanjiti troškove osnivanja.

Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću moglo bi imati najviše tri člana društva i samo jednog člana uprave, a moralo bi imati zakonske rezerve u koje je dužno unijeti četvrtinu iznosa dobiti društva iskazane u godišnjim financijskim izvješćima, umanjene za iznos gubitka iz prethodne godine.

Izmijenjen je i Zakon o trošarinama koje na snagu stupaju 1. srpnja 2013. godine, kojim se, u skladu s direktivama EU, omogućuje kontrola kretanja trošarinskih proizvoda putem elektroničkog trošarinskog dokumenta, čime se zamjenjuje sada važeći papirnati prateći trošarinski dokument.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Raspuštanje Sabora - 1 vatreno u saboru "HDZ-u bi bila blagodat da se malo "ohladi" u oporbi": Prozivkama i uvredama raspravili odluku o svom raspuštanju

>>Sabor dao potporu zakonu o poticanju investicija

Zastupnici su u drugo čitanje uputili prijedlog zakona o boravištu, te potvrdili odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva po kojoj se uvodoljava zahtjevu bivšeg predsjednika HSS-a Josipa Friščića za prestanak mirovanja zastupničkog mandata. Tako Friščiću 26. rujna počinje teći zastupnički mandat, a istoga dana mandat prestaje Damiru Bajsu koji ga je do sada mijenjao.

Sabor je dnevni red sjednice dopunio s desetak novih točaka, među kojima i konačnim prijedlogom Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi te prijedlozima odluka o razrješenju i imenovanju dijela članova Upravnog vijeća Hine.

U sabornici je nastavljena jutros započeta rasprava prijedlogu Nacionalne strategije razvoja zdravstva do 2020. godine. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene