Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kujundžić o nerealnim zahtjevima

Traže li hrvatski liječnici previše? "Mislim da to teško može ispoštovati država koja je u ovakvom stanju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beneficirani radni staž, plaćeno osiguranje za liječničke pogreške, stambeni krediti s kamatom manjom od dva posto - dio je povlastica koje udruga bolničkih liječnika želi u novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti. No ministar im poručuje - za sve vaše zahtjeve država jednostavno nema novca.

Čak tri i pol milijuna prekovremenih sati hrvatski liječnici odrade u samo godinu dana. Ovaj podatak udruge bolničkih liječnika upozorava na alarmantno stanje u hrvatskom zdravstvu, poručuju iz udruge.

Pročitajte i ovo Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

"Liječnici u Republici Hrvatskoj nemaju uvjete rada, nemaju materijalna ni uopće ostala prava kakva imaju od sunčane strane Alpa pa do krajnjeg zapada", rekao je Božidar Duplančić iz HUBOL-a.

I zato u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, čije se prihvaćanje očekuje do kraja godine, zauzvrat traže desetak povlastica koje do sada nisu imali.

''Liječnici žele beneficirani radni staž po principu 15 za 12 mjeseci, ukidanje obveza prema bolnici koja im je plaćala specijalizaciju, zatim besplatno korištenje stana tijekom specijalizacije i stručnog usavršavanja. Traže i promjenu Kaznenog zakona po kojoj bi napad na liječnika izjednačio s napadom na službenu osobu, plaćeno osiguranje za liječničke greške, zatim stambene kredite s kamatom manjom od 2 posto te oslobađanje od plaćanja dijela poreza i prireza ako rade u malim mjestima", Božidar Duplančić iz HUBOL-a.

Resorni ministar Milan Kujundžić njihova očekivanja - ne smatra realnima. "Zahtjevi koje su liječnici iznijeli su jedno legitimno pravo i normalno da se svatko bori za svoje interese. Ali mislim da su u ovome trenutku podnijeli zahtjeve koje teško može ova država, u ovakvome stanju, s ovakvim BDP-om i zaposlenošću ispoštovati", kazao je Kujundžić.

Ministar najavljuje pregovore s liječnicima, ali naglašava - bez probijanja proračuna. Prve procjene kažu da bi ispunjenje svih zahtjeva HUBOL-a za državu značilo izdvajanje oko milijun eura za svakog liječnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene