Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svinjogojci u čudu

Zahtjev EU-a: Igračke i 'hotel s 5 zvjezdica' za svinje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove zahtjeve Europske unije dobili su hrvatski farmeri, točnije svinjogojci. Svinje na farmama trebale bi imati takozvane - igračke protiv stresa!

Baš tako, igračke protiv stresa. Farmeri su ih dužni osigurati za sve svinje koje drže u zatvorenim farmama. To su igračke od prirodnih materijala koje bi trebale životinji nadomjestiti to što ne boravi u prirodi. No, igračke su samo jedan od zahtjeva. Traži se i više prostora za svaku životinju, više zraka. Pod na kojemu neće ozlijediti papke. Ima toga dosta. Većina naših farmi ne udovoljava tim zahtjevima.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Ilustracija Najopasnija u povijesti VIDEO Virus prvi put u Hrvatskoj: Sve informacije o bolesti koja ubija i do 100 posto zaraženih životinja

Nije se Bela oduševila novim igračkama. Nisu joj zanimljiva plastična kolica, a i za njuškomet nije našla društvo. "Što će im igračke kad su one vani. Možeš im bacati koliko god hoćeš. One su vani, imaju zelene trave, imaju blata gdje se kaljužaju, a svinji ništa drugo i ne treba", kaže svinjogojac Stanislav Senkić.

Stanislavove svinje blizu su prirodnome načinu života. Upravo tome teže europski propisi koje je Hrvatska usvojila. "To je tek početak, a bit će i gore od toga. Jer mi smo nešto slijedili, čega nismo bili svjesni kuda idemo. Mi smo gradili farme velike, a oni su već počeli rušiti svoje, zatvarati. Graditi nove da budu najbliže prirodnom načinu držanja", ističe Senkić.

Igračke protiv stresa obvezne su na velikim zatvorenim farmama. Europa traži za svaku svinju i veći komfor, više prostora, više svježeg zraka. "Ja vjerujem da ove direktive koje su donjeli u EU neće pomoći razvoju hrvatskoga svinjogojstva, jer mi smo najveći uvoznici svinjskog mesa. Eu danas nama ne dozvoljava da izvozimo meso u EU, a prodaje nam njihove igračke za naše sretne svinje", kaže Željko Kraljičak, osječko-baranjski dožupan.

Stanislav se i prije europskih propisa, pobrinuo za sreću svojih svinja. Stanislavove svinje imaju dovoljno prostora i dovoljno zraka. Hotel s 5 zvjezdica. Komfor kakav sebi ovaj vrijedni svinjogojac nikada nije priuštio.

Tko se ne prilagodi ne može na tržište Europske unije. E, sad sreća u nesreći je što mi nismo izvozno orjentirani. Svinjskoga mesa ne proizvedemo dovoljno ni za vlastite potrebe. Ipak, kao članica Unije morat ćemo poštovati njezine zakone. Europski propisi zahtjevat će dodatna ulaganja u farme.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene