Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagrepčani najponosniji na pitku vodu iz slavine, smeta im neplanska gradnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrepčani su najponosniji na pitku vodu iz slavine, a kao najzdraviju točku u gradu ocjenjuju park Maksimir, pokazala je anketa koju je među građanima proveo Organizacijski odbor Konferencije Zdravih gradova, koja će se održati od 15. do 18. listopada, a trebala bi okupiti oko tisuću sudionika.

U anketi, koja je provedena u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, sudjelovalo je 600 Zagrepčana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov

Prema njihovu mišljenju, ljepotu življenja u Zagrebu najviše umanjuju neplanska gradnja i prometne gužve, dok je glavna pogodnost života u Zagrebu veća mogućnost nalaženja zaposlenja.

>> Pitka voda na Vrbanima zdravstveno neispravna

>> Onečišćena voda i u Španskom

>> Vrbani: Otrovna voda za 3.000 ljudi

Ipak, problem koji stanovnici Zagreba smatraju gorućim je nezaposlenost osoba srednje dobi, koji bi trebao postati prioritet gradskih vlasti u idućem razdoblju.

Najuspješnijim gradskim projektom u posljednjih nekoliko godina Zagrepčani ocjenjuju uređenje Bundeka (30 posto), a kao vrlo uspješnu investiciju zamjenu starog voznog parka gradskog prijevoza novim niskopodnim tramvajima (19 posto).

Pokazalo se da većina stanovnika Zagreba, njih 60 posto, uopće nije aktivno u svojoj lokalnoj zajednici, no unatoč tome 48 posto anketiranih smatra kako kvaliteta života u gradu ovisi, osim o gradskoj upravi, Vladi i Saboru, i o njima samima. Njih 17 posto pak drži da kvaliteta života u gradu ovisi prvenstveno o njima samima.

Na Konferenciji zdravih gradova bit će govora o uvjetima života u gradovima, utjecaju života u gradu na zdravlje, ravnopravnosti osjetljivih skupina u životu grada, posebice starijih ljudi i djece, zdravom urbanom planiranju, potrebama javnog zdravstva, utjecaju klimatskih promjena na gradove itd.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene