Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vrbani: Otrovna voda za 3.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanarima četiri zgrade u novom naselju Vrbani III već godinu dana iz svih slavina teče otrovna voda. Analiza Zavoda za javno zdravstvo potvrdila je sumnje stanara koji su vodu neugodnog mirisa dali na testiranje.

Rezultati su potvrdili da je voda opasna za zdravlje i Zavod za javno zdravstvo izdao je zabranu pijenja takve vode, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Kako se planira ostvariti smanjenje emisije ugljika u atmosferu? Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić Slika nije dostupna Radnici na terenu Ponovno popucale cijevi u Zagrebu: Građani bez vode u više kvartova

Nakon što je potvrđeno da voda nije pitka, cijelo naselje od 3000 ljudi prestalo je piti vodu iz slavine, a neki se ne žele ni tuširati. 

Zasad je dokazano da kontaminirana voda neugodnog lužnatog smrada u 106 stanova u Palinovečkoj ulici sadrži i do 170 puta veću koncentraciju mineralnih ulja od dopuštene.

Kao glavnog krivca stanari optužuju investitora i izvođača Zagrebgradnju i Geoprojekt, a analize Sanitarne inspekcije i Zavoda jasno su pokazale da glavnim vodovodom u naselje stiže ispravna voda, koju zatim kontaminiraju cijevi i spojevi ugrađeni u zgrade. 

Tisuće stanara već godinama dodatno opterećuju svoje kućne budžete jer su prisiljeni piti flaširanu vodu, a velik broj njih kupovnu vodu koristi i za kupanje. Sve to zbog straha za svoje zdravlje i zdravlje djece.

Uopće ne pijemo vodu iz pipe, a mjesečno kupim i do 150 litara flaširane vode, za što potrošim oko 600 kuna. 

Najviše me zabrinjava što imam malo dijete koje sam prisiljena kupati u toj smrdljivoj vodi jer je ipak nemoguće toliko vode koliko nam je potrebno donijeti u stan. 

Flaširanu vodu koristimo za piće, a ovu iz vodovoda koristimo za kuhanje i pranje namirnica - ispričala je Danijela Sokol Jolić, majka trogodišnjeg djeteta. 

Objašnjava da salatu, voće i povrće pere u kontaminiranoj vodi, a kaže kako nakon tuširanja s tom vodom na koži ostaje tanak masni sloj koji je teško obrisati ručnikom.

- Svako jutro kada perem zube povraća mi se od tog smrada. Suprug i ja razmišljali smo o prodaji stana, no kada se pročuje da cijelo naselje ima problema s vodom, nitko ovdje neće htjeti kupiti stan - rekla je Danijela. 

Objašnjava da je cijena kvadrata u novom naselju oko 2400 eura, a da investitori zbog vrijednosti nekretnine žele zataškati cijelu stvar.

Predstavnica suvlasnika četiriju zgrada Gordana Dadić najavila je da pripremaju tužbu protiv Zagregradnje i Geoprojekta, te da stanari 106 stanova već godinu dana ne žele platiti vodu. 

Prije useljenja cijevi je trebalo temeljito isprati. No zbog kratkih rokova to nikada nije učinjeno. 

Čim smo se počeli useljavati, svi stanari žalili su se na smrad vode, a analize su pokazale da u nekim stanovima koncentracija mineralnih ulja iznosi 170 puta više od dopuštene. 

Zbog tih i sličnih problema zgrade nemaju uporabnu dozvolu i nikada nije obavljen tehnički pregled, a svi stanovi su uredno kupljeni - rekla je G. Dadić, objašnjavajući da je investitor nekoliko puta ispirao cijevi s velikom količinom vode, zbog čega su stigli astronomski visoki računi, ali da ni to nije riješilo problem. 

Kaže kako razgovori s investitorom i izvođačem nisu pomogli jer oni ne priznaju svoju pogrešku, kao ni Vodoopskrba i odvodnja.

- Vodoopskrba distribuira zdravstveno ispravnu vodu i to je dokazano, a ako se nešto događa u cijevima, onda je to greška investitora. Žao mi je ljudi, ali ne postoji nikakav mehanizam kojim bismo prisilili investitora da hitno riješi problem. Stanari će ih morati tužiti, ali u međuvremenu moraju plaćati vodu zbog toga što je ipak koriste, a za njezinu zdravstvenu neispravnost nije kriva Vodoopskrba nego investitor - objasnio je Nenad Ivanković, glasnogovornik Zagrebačkog holdinga.

Vodoopskrba je priopćila kako je dug za vodu za 106 stanova 79.631 kuna, te da ako se on ubrzo ne podmiri, da će isključiti sve potrošače u Palinovečkoj 19 I, J, K, L.

Investitor Zagrebgradnja i Geoprojekt, sestrinske tvrtke koje grade, financiraju i prodaju 30-ak zgrada u Vrbanima III, unatoč brojnim pozivima oglušili su se na poslane upite, te nisu dali nikakav komentar ili rješenje za ovaj alarmantni problem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene