Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čovjeće, gdje ti je mobitel ?

Zagrebački ZOO prikupio 8500 starih mobitela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom dvomjesečne akcije Čovječe, gdje ti je mobitel? koju je organizirao zagrebački Zoološki vrt prikupljeno je 8500 starih mobitela, a u akciji se posebno istaknula ekološka skupina zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca, koja ih je prikupila 544 mobitela.

Ekološkoj skupini Osnovne škole Matije Gupca koju vodi profesorica Mihaela Rajić danas je na svečanosti u zagrebačkome Zoološkom vrtu prijenosno računalo i prigodne darove tog vrta i sponzora uručio pjevač Bojan Jambrošić. Prijenosno računalo darovano je i Srednjoj školi Zlatar, čiji su učenici prikupili 431 stari mobitel.

Edukator u zagrebačkome Zoološkom vrtu Krešimir Kovačec istaknuo je kako je akcija Čovječe, gdje ti je mobitel? provedena u sklopu kampanje za zaštitu čovjekolikih majmuna koju je prošle godine potaknulo Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija. Akcijom se željela istaknuti važnost kvalitetnog gospodarenja tehnološkim otpadom.

Objasnio je kako je odgovarajuće odlaganje starih mobitela iznimno važno jer oni u protivnom u prirodu otpuštaju na desetke štetnih i opasnih tvari. Nerecikliranje mobitela također izravno ugrožava čovjekolike majmune. U potrazi za novim sirovinama u srednjoj se Africi otvaraju novi rudnici i uništavaju tropske šume - staništa gorila i čimpanzi. Zbog takvih je rudnika broj planinskih gorila u Nacionalnome parku Kahuzi Biega u Kongu prepolovljen, rekao je Kovačec.

Uključile se 74 škole

Istaknuo je kako su se u dvomjesečnu akciju zagrebačkoga Zoološkog vrta Čovječe, gdje ti je mobitel? uključile čak 74 škole te da od nagrađenih školaraca iz Zagreba i Zlatara o ekologiji mogu učiti i odrasli. 'Oni su nam pokazali da je za zaštitu životinja i prirode općenito najvažnija volja', ustvrdio je.

Ravnateljica zagrebačkoga Zoološkog vrta Davorka Maljković istaknula je kako je veliko priznanje za kvalitetu akcije Zoološkome vrtu stiglo iz Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija.

Udruženje je zagrebačkome Zoološkom vrtu dodijelilo nagradu za podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite čovjekolikih majmuna, rekla je i dodala da ZOO tu nagradu ne bi dobio bez sudjelovanja škola, vrtića i ljudi koji su se uključili u akciju. Pozvala je sve da se Zoološkom vrtu pridruže i u budućim akcijama. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene