Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Već do Božića u zagrebačke će gradske stanove ući novi stanari, obećava gradonačelnik Milan Bandić. Cijene kvadrata utvrđivat će se prema tržišnim vrijednostima, a priliku za kupnju imat će svi. Na bubanj će najprije stanovi do 50 metara četvornih.


Glumica i kazališna redateljica Senka Bulić već 15-ak godina živi u malome gradskom stanu zbog zasluga u kulturi. Sada joj grad nudi priliku koju čeka godinama - da ga kupi. 'Mi smo dugo čekali na to da se nešto pokrene s tim stanovima. Ja sam jako dugo u tom svom stanu i nekako sam i vezana za susjede, vezana za tu lokaciju. Ja imam jako mali stan, ali on je postao moj', kazala je.

Vezani članci Press konferencija Tomislava Tomaševića Dugogodišnje inicijative urodile plodom: Centar Zagreba dobiva novu pješačku zonu! Požar stana u centru Zagreba - 2 FOTO Požar stana u centru Zagreba: Dvije osobe u bolnici, jedna spašena pomoću madraca

Grad Zagreb upravlja s više od 6.500 stanova, njih samo 581 je i uknjiženo kao gradsko vlasništvo. U prodaju prvo ide njih 140. Gradonačelnik kupcima obećava da će Božić dočekati u vlastitome stanu. 'Do jeseni ćemo još sve popratne stvari napraviti u uredu za imovinsko pravne odnose kako bi do konca godine mogli sukcesivno od 50 kvadrata pa nadalje. Najprije od 50 kvadrata, a onda veće stanove početi davati u natječaj', kazao je Bandić.

>> Kupujete ili prodajete nekretninu? Trebat će vam energetski certifikat!

Cijenu će odrediti procjena vještaka.'Ona će po meni biti između 700 i 800 eura kvadrat. Nakon toga će biti natječaj i ljudi će kupiti svoje stanove', dodao je.

Zaštićeni najmoprimci poput Senke trebali bi imati pravo prvokupa, baš kao i korisnici stanarskog prava ratni vojni invalidi te obitelji stradalih branitelja. Za ostale vrijede drugi kriteriji. 'Imat će prednost svi oni koji daju kunu više, ali na bazi realne procijene vrijednosti stana', kazao je Bandić.

Znat će se to za tjedan dana. Tada će Skupština odlučiti hoće li prodajom napokon riješiti pitanje gradskih stanova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju