Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dao im potporu

Zagrebačka nadbiskupija o posjeti iz Vatikana: "To nije bila apostolska vizitacija već bratski pohod"

Susret u Zagrebačkoj nadbiskupiji (Foto: Zagrebačka nadbiskupija)
Susret u Zagrebačkoj nadbiskupiji (Foto: Zagrebačka nadbiskupija) Zagreba?ka nadbiskupija
Aktualno Galerija +0 Susret u Zagrebačkoj nadbiskupiji (Foto: Zagrebačka nadbiskupija) Galerija 1/1 >>
Kardinalu Josipu Bozanić prošli je tjedan stigla posjeta iz Vatikana. Nadbiskupija je poslala priopćenje o petodnevnoj posjeti umirovljenoga nadbiskupa Przemyśla, mons. Józefa Michalika.

Iz Zagrebačke nadbiskupije oglasili su se priopćenjem u kojem se tvrdi - nije se radilo o apostolskoj vizitaciji nego, naprotiv, o bratskom pohodu kojemu je svrha bila davanje potpore zagrebačkom nadbiskupu, pomoćnim biskupima, svećenicima, i ostalima.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Izbjegava raskoš Papa će biti pokopan izvan Vatikana Papa Franjo na audijenciji Iz Vatikana Papa Franjo objavio kakvo mu je zdravstveno stanje: "Još uvijek sam živ"

Priopćenje Zagrebačke nadbiskupije prenosimo u cijelosti.

Podužim susretom između zagrebačkoga nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, i umirovljenoga nadbiskupa Przemyśla, mons. Józefa Michalika, u petak popodne, 5. travnja 2019. godine, u Nadbiskupskome dvoru završio je bratski pohod Zagrebačkoj nadbiskupiji. Ugledni poljski Nadbiskup bio je od utorka, 2. travnja, do petka, 5. travnja o.g., u bratskome pohodu (visitatio fraterna) Zagrebačkoj nadbiskupiji, što nije apostolska vizitacija (visitatio apostolica), koja ima drugačije kanonsko značenje.

Nadbiskup Michalik na početku (2. travnja) i na zaključku (5. travnja) bratskoga pohoda susreo se s kardinalom Bozanićem, a u ostalim je danim primio na razgovor pomoćne biskupe i neke svećenike te se time bolje upoznao sa stanjem u Nadbiskupiji, s mnogim inicijativama i pastoralnim pothvatima, posebno naglasivši važnost upravo završene Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, kojoj su naročito vjernici laici dali svoj nezamjenjiv doprinos. Osvrnuvši se na olake komentare i na neargumentirane interpretacije, naglasio je važnost i odgovornost svakoga člana Crkve da se ne nasjeda na neprovjerene glasine i na iznošenje polučinjenica i to ne uvijek s dobronamjernim nakanama i tumačenjima.

Naglasio je da ovaj bratski pohod ima za svrhu dati potporu zagrebačkom nadbiskupu, pomoćnim biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i posebice vjernicima laicima u provođenju obnove koju je pokrenula i zacrtala Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije. Na tome je putu važna suradnja svih u Crkvi, kako vjernika laika tako i zaređenih crkvenih službenika.

Ohrabrio je i potaknuo nastojanja na započetim reformama, osobito drevnih institucija Zagrebačke nadbiskupije, koje – premda ih resi jedinstven povijesni značaj – traže prilagodbu novim vremenima i izazovima suvremenih crkvenih potreba. Potrebno je, u duhu Drugoga vatikanskog koncila, mudro i hrabro nastaviti s reformom ostataka nadarbinskoga sustava, u čemu treba slijediti smjernice mjerodavnih tijela Svete Stolice i provesti zacrtane odluke nedavno završene Sinode.

Srdačan susret kardinala Bozanića i nadbiskupa Michalika završio je razgovorom o najsvjetlijemu liku Katoličke crkve u Hrvatskoj, blaženome Alojziju Stepincu, koji ostaje trajan uzor svima, a posebno Crkvi zagrebačkoj. Kardinal je visokoga gosta upoznao s procesom kanonizacije blaženoga Alojzija naglasivši sve veće širenje Blaženikova svetačkog kulta među vjernicima u Domovini i u svijetu te sve veće zanimanje za njegovu osobu i djelo u teškim vremenima totalitarističkih režima dvadesetoga stoljeća.

Na kraju susreta kardinal Bozanić darovao je mons. Michaliku medalju Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije kao uspomenu na bratski pohod Zagrebačkoj nadbiskupiji
, piše u priopćenju kojeg potpisuje Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Iz Zagrebačke nadbiskupije priopćeno je prvog dana pohoda, 2. travnja da su, u dužem razgovoru kardinala Bozanića i mons. Michalika, razmotrena razna pitanja, a u prvom redu, "pitanje procesa zaključka upravno-kaznenog postupka glede članova Zbora prebendara".

Zagrebačka nadbiskupija i dalje nema nema novih članova Zbora prebendara nakon, kako su naveli mediji, afere iz siječnja prošle godine kada je smijenjeno svih sedam prebendara. Imenovanja onih koji će brinuti o imovini u crkvenom vlasništvu uslijedit će nakon što Kongregacija za kler potvrdi novi Statut Zbora prebendara.

A tim novim Statutom prebendarima će se ograničiti moć te će im se uvesti kontrolni mehanizmi koji će nadzirati njihov rad, upravljanje financijama i nekretninama.

Aktualno Djevojčica za koju nismo ni trebali znati, ali sudbina je htjela da ju upoznamo: Ovo je priča o malenoj Mili Rončević, koja je ujedinila cijelu Hrvatsku Mila Rončević (Foto: Obiteljski album) - 1 Mila Rončević (Foto: Obiteljski album) - 1 Foto: Obiteljski album Mila Rončević (Foto: Obiteljski album) - 2 Mila Rončević (Foto: Obiteljski album) - 2 Foto: Obiteljski album Mila Rončević (Foto: Obiteljski album) - 3 Mila Rončević (Foto: Obiteljski album) - 3 Foto: Obiteljski album Marin, Sanja i Mila Rončević (Foto: Dnevnik.hr) Marin, Sanja i Mila Rončević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marin Rončević (Foto: Dnevnik.hr) Marin Rončević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Sanja i Mila Rončević (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Djevojčica za koju nismo ni trebali znati, ali sudbina je htjela da ju upoznamo: Ovo je priča o malenoj Mili Rončević, koja je ujedinila cijelu Hrvatsku 1/9 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene