Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Površina koju zauzima kompleks crkve i župnog dvora otprilike jednaka površini bloka hotela Esplanade u Zagrebu.


Grad Zagreb izdao je lokacijsku dozvolu za gradnju crkve bl. Alojzija Stepinca u parku na Savici po kratkom postupku unatoč prigovoru stručnjaka na proceduru i na projekt i prosvjedu građana, a gradnja bez ikakvih kriterija je omogućena kada je GUP zelenu površinu potiho preimenovao u iznimku urbanog pravila, priopćila je u četvrtak inicijativa "Čuvamo naš park".

Vezani članci Slika nije dostupna Stigli novinari, Bandić povukao zaštitare: I dalje napeto na zagrebačkoj Savici Slika nije dostupna Zagreb: Građani stoje pred bagerom, radovi zaustavljeni

U priopćenju se ističe kako je dozvola, za sada nepravomoćna, izdana u najkraćem mogućem roku, a površina koju zauzima kompleks crkve i župnog dvora otprilike jednaka površini bloka hotela Esplanade u Zagrebu.

Dodaje se kako je 'Bandićevoj administraciji' trebalo samo dva dana da odbaci dvjestotinjak zaprimljenih prigovora. Članovi inicijative 'Čuvamo naš park' su se požalili kako su prigovori odbijeni uz štura obrazloženja.

Napomenuli su kako se radilo o ozbiljnim prigovorima na proceduru, kao i na sam projekt koje su sastavljali sudski vještaci, pravnici, arhitekti i krajobrazni arhitekti. Vijeće gradske četvrti također je protiv izgradnje u parku, napomenuli su.

Članovi inicijative smatraju da je izdavanje lokacijske dozvole posljednje u nizu sumnjivih radnji koje je Grad provodi. Kažu da je smišljeno, u vrijeme kada je većina građana na godišnjem odmoru, poziv na uvid za oko 280 susjeda koji imaju pravo prigovora obješen na stablo i određen tek jedan termin za sve, a da je dokumentacija koju se Grad obvezao dostaviti nepotpuna. Ističe se da u neposrednoj blizini parka postoje druge prikladnije lokacije za gradnju, te da se i veliki broj vjernika sa Savice protivi uništenju dijela parka.

"Govorimo o raskošnom kompleksu pastoralnog centra koji uključuje zvonik visine 45,3 metra čiji je vrh 'perforiran radi bolje čujnosti zvona' i crkvi s 420 sjedećih mjesta, župnim uredom, dvije dvorane, uredom Caritasa, stanovima za župnika, vikara i domaćicu, servisne prostore – garaže, spremišta, sanitarije, stubišta", stoji u priopćenju.

Problematične izmjene GUP-a i sumnjive zamjene zemljišta

"Prije više od deset godina u jednoj od brojnih promjena GUP-a ovaj prostor je potiho preimenovan u iznimku urbanog pravila. Time je administrativno omogućena gradnja praktički bez ikakvih kriterija, iako se radi o zelenoj površini kakve svi planovi čuvaju i štite", ističe se u priopćenju.

Napominje se kako je tijekom zadnjih izmjena GUP-a u siječnju 2016. Gradski ured za imovinsko pravne poslove i imovinu podnio zahtjev da se dio parka, od oko 4500 m2, preimenuje u prostor namijenjen isključivo za gradnju sakralnih građevina, ali prijedlog nije usvojen. Iz inicijative upozoravaju kako je potpisana vrlo sumnjiva nagodba gdje se zemljišta mijenjaju bez procjene njihove tržišne vrijednosti.

Upitna provedba natječaja i opstrukcije u postupku izdavanja lokacijske dozvole

"Grad je 2013. godine novcem poreznih obveznika raspisao natječaj za izgradnju crkve. Prva nagrada nije dodijeljena nego dvije jednakovrijedne druge.

Protivno tada važećem Pravilniku i usprkos preporuci ocjenjivačkog suda, za daljnju razradu poslužio je trećenagrađeni rad arhitekata Bašića, Pedišića i Velasco Farrere, iako su u obrazloženju rezultata navedeni mnogi negativni aspekti projekta u odnosu na sadržaje i funkciju parka u cjelini", požalili su se članovi inicijative.

Od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića članovi inicijative su zatražili da objasni što se skriva iza takvih nepopularnih, neargumentiranih i nejasnih poteza.

Naglašavaju da je usprkos protivljenju velikog dijela stanovnika Trnjanske Savice, Društva arhitekata Zagreba, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata i građana Zagreba izdana lokacijska dozvola za gradnju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju