Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(Ne)zbrinjavanje otpada

Divlja odlagališta otpada niču kao gljive poslije kiše, a kad ga se o tome pita, Bandić postaje neugodan

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba (Foto: Dnevnik.hr)
Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Otpad u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Otpad u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Otpad u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Otpad u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Otpad u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kada ga se pita što je učinio sa zbrinjavanjem otpada, ne daje odgovore, već postaje neugodan. Vidjelo se to u petak u prilogu Dnevnika Nove TV.

Divlja odlagališta otpada na zagrebačkom području niču kao gljive poslije kiše, a tek kad narastu do te mjere da se vide i iz aviona gradske službe reagiraju. Neki na tome još i ilegalno zarađuju. Za ovaj i ostale probleme s otpadom gradonačelnik Bandić ne nudi rješenje već, kao i u petak, izgovore.

Pročitajte i ovo Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima Tomislav Tomašević Godina na izmaku Tomašević odlučan oko zatvaranja Jakuševca: "Imam hrabrosti, neću nikoga čekati niti trpjeti"

''Sad neću galamiti, samo ću vam reći da ćemo o tome u Zagrebu, hvala vam lijepa'', kaže Bandić.

Osim divljih deponija tu je i razvrstavanje otpada. Posebne vreće ili kante za svaku vrstu otpada građani još nemaju. Nema još ni naplate po volumenu, pa ni niže cijene odvoza. Samo su zeleni otoci i reciklažna dvorišta zaživjeli od cijelog plana razvrstavanja.

''Smetlišta po kvartovima su isto veliki problem pa i u Botincu, no čini mi se da sad već i malo bolje kupi. Nadam se da bi se nekakva priča i za ljude trebala napraviti u smislu nekakve cijene. Na koncu otpad više nije otpad, ako se zarađuje na njemu. Mislim da bi ljudi trebali imati efekte po pitanju manjih cijena'', kaže građanin Zvonko.

No velike koristi od prikupljanja razvrstanog otpada nema još ni gradska čistoća. Zastupnik u zagrebačkoj skupštini Renato Petek ističe kako Čistoća ne prodaje izravno sama sirovinu iz otpada nego je prosljeđuje privatnim tvrtkama koje pokupe većinu zarade na razvrstavanju.

''Kada se uzmu u obzir ulaganja u kante, ljude, kamione taj posao oko prikupljanja plastične ambalaže se radi sa dnevnim gubitkom od 14 tisuća kuna'', kaže Renato Petek, zastupnik u gradskoj skupštini.

Nema još rješenja ni kamo će grad sa svim prikupljenim otpadom. Odustalo se od lokacija za kompostanu i odlagalište građevinskog otpada, a novih rješenja nema. Jedino stanovnici Resnika strepe kada će kraj njihovih domova niknuti najavljeni Centar za gospodarenje otpadom. Sve se, kažu, radi u tajnosti.

Grad još treba zbrinuti i otpad iz cijele zagrebačke županije, no kad je grad raspisao natječaj za lokaciju za gradnju kompostane, nitko se iz županije nije javio.

Kako gradonačelnik razgovara s novinarima koji od njega traže odgovore vezane za ovaj problem, možete pročitati ovdje:

"Skandalozne i seksističke uvrede": HND osudio izjave Bandića upućene reporterki Dnevnika Nove TV

Izmotavanja, uvrede i ignoriranja: Ovako razgovara Bandić kad mu se postave neugodna pitanja 

Bandić izvrijeđao reporterku Dnevnika Nove TV: "Vi ste meni ko učiteljica zločesta, pa daj budite dama fina"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene