Kazna za parkiranje (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kazna za parkiranje (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Nevjerojatnih 698 kazni zbog neplaćanja parkiranja jedan Zadranin - neće morati platiti. Odlučeno je tako pravomoćnom presudom. Jer kazne je dobio u razdoblju kada Grad Zadar za naplatu parkiranja - nije imao potrebnu suglasnost.


Na punom parkiralištu pronaći mjesto za kamionet - za Antu Božića je ravno zgoditku na lutriji. On stanuje na zadarskom Poluotoku, gdje se potraga za parkiralištem pretvara u nemoguću misiju, naročito ljeti. A parkirnu kartu, u svakom slučaju, mora platiti.

''Ti ne možeš nigdje pronaći parkirno mjesto. A platio si ga. Kartu moraš mjesec dana unaprijed kupiti, a parkirno mjesto nije ti zagarantirano. Znači, ti si nešto platio što nemaš. A to je van svih zakona, van svake pameti da nešto platim, a da ne mogu dobiti ono što sam platio'', objašnjava Ante.

Iz protesta je godinama odbijao plaćati parkirne karte, pa se pod brisačem nakupilo 698 kazni u iznosu više od 60.000 kuna.

I zbog toga je završio na sudu, koji je pravomoćnu presudu donio u njegovu korist, pa kazne - neće morati platiti. Jer ih je dobio između 2011. i 2015., kada je parkiranje u Zadru bilo naplaćivano - bez suglasnosti MUP-a.

Parking se naplaćivao po odluci Gradskog vijeća, ali za nju treba i suglasnost MUP-a. Ali upravo zbog toga, prije dvije godine Odluku o naplaćivanju parkiranja u Zadru ukinuo je Visoki upravni sud.

U gradskoj tvrtki ''Obala i lučice'', koja parkiranje naplaćuje, upozoravaju - slučaj poput Antinog nije jedini.

''Imamo na istim, sličnim predmetima drukčije presude Županijskih sudova, koje su isto pravomoćne, ali u našu korist'', kaže Eduard Duka, direktor tvrtke ''Obala i lučice''.

Sud je ovaj put bio na strani onog koji je odbijao plaćati. No, presuda koju je Ante dobio sada povlači drugo pitanje - jesu li parkiranje drugi plaćali uzalud.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr