Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelji poginulih u suzama

'Slavica je vatrogasce na Kornate poslao bez vode, to je kao da general u rat šalje vojsku bez oružja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na županijskom sudu u Zadru danas se nastavilo iznošenje završnih riječi u procesu suđenja Draženu Slavici za Kornatsku tragediju.

Tužitelj Zvonko Ivić jučer je pet sati iznosio završnu riječ u postupku protiv Dražena Slavice, no nije završio pa je s njegovim njegovim izlaganjem nastavljeno i današnje ročište.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obljetnica tragedije Frane Lučić: Tješi me jedino da će lažljivci patiti u paklu više nego ja na Kornatima... Slika nije dostupna Slavica iznio obranu ''Ivica Crvelin me pitao: 'Šefe, zar sin i ja trebamo skupa stradati u helikopteru?''

Danas je nastavio govoreći o okolnostima tragedije. Cijelo vrijeme tvrdi kako je Slavica zakasnio s akcijom spašavanja i da nije obavijestio nadležne službe poput centra 112. Sudac Boris Babić nekoliko je puta opomenuo tužitelja da se ne ponavlja.

Tužitelj Ivić je kazao kako je Slavica zakašnjelom reakcijom ubrzao smrtne posljedice te da je smrt vatrogasaca izravna posljedica njegova ponašanja. Da nije napravio propuste, ne bi ovdje bio, ustvrdio je tužitelj i naglasio kako je Dražen Slavica izravno kriv za smrt 12 vatrogasaca.

Ivić je ponovio kako je ekipa poslana na Kornate bila onesposobljena za tu intervenciju te da je Slavica za to znao, ali ih ipak poslao u tu bezizlaznu situaciju. Neizravnom namjerom ih je doveo u sasvim konkretnu opasnost, a smrt vatrogasaca je posljedica njegovog ponašanja i kršenja 13 propisa, rekao je tužitelj i predložio da sud optuženika proglasi krivim i osudi po zakon u na kaznu zatvora te da se pritom vodi računa o svim otežavajućim okolnostima misleći na niz počinjenih propusta i davanja lažnih informacija.

Obitelji poginulih vatrogasaca pljeskom su pozdravili zahtjev tužitelja da se Slavicu osudi na kaznu zatvora.

ZAVRŠNA RIJEČ ODVJETNIKA OBITELJI STRADALIH

Odvjetnik obitelji stradalih vatrogasaca Maro Mihočević rekao je kako obitelji žele znati istinu o stradanju svojih najmilijih i nadaju se da će to i doznati nakon ovog suđenja. Slavica je poslao vatrogasce na Kornate bez vode, to je kao da general pošalje vojsku u rat bez oružja, rekao je Mihočević i dodao kako je postupanje MORH-a od početka bilo netransparentno od samog početka istrage i suđenja. Šest godina nakon tragedije ne znamo uzrok, vještaci nisu istraživali, postavili su teoriju, a onda radili očito bez rezultata, kaže Mihočević.

Oštećeni smatraju da je Slavica kriv i da mora biti osuđen, ovaj kazneni postupak se vodi zbog oštećenih ljudi koji su pršli pakao, rekao je sudu odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca.

Obitelji poginulih vatrogasaca plačući su saslušali govor svog odvjetnika.

>> Tužiteljstvo: Dražen Slavica je kriv!

Podsjetimo, tužitelj je jučer kazao kako je u postupku dokazano da je Slavica znao da se na intervenciju spremaju i maloljetnici bez obuke i prave opreme te da jke unatoč tome naredio njihovo ukrcavanje u helikopter i desantiranje na Kornate. Kazao je i kako je jedan od propusta taj što je, nakon što je čuo da je vatra prešla preko vatrogasaca, akciju spašavanju pokušao koordinirati sam bez obavještavanja policije i centra 112 zbog čega je spašavanje kasnilo. 

Završni govor sutra bi trebao održati Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović, a presuda bi mogla biti izrečena početkom idućega tjedna.

Ako ga sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Borisa Babića proglasi krivim Slavici prijeti kazna od tri do 15 godina zatvora.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene