Za više od 34.000 hrvatskih učenika danas počinje državna matura, i to ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina. Ove godine postrožila su se pravila kako bi se izbjegli scenariji kao proteklih godina – krađa ispita, prepisivanje s pomoću kamera na kemijskim olovkama.

Galerija +0 Državna matura, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Državnoj maturi ove će godine pristupiti ukupno 34.179 učenika, a kako bi se smanjila mogućnost varanja na ispitima državne mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) uveo je nove mjere sigurnosti.

Tako će pristupnici ispite pisati kemijskim olovkama koje će NCVVO dostaviti u škole i ispitne centre i neće moći koristiti vlastite olovke.

Zabranjena je i uporaba različitih elektronskih i elektroničkih sredstava i uređaja koji bi mogli pomoći varanju.

Uz te promjene, NCVVO ističe i pojednostavljenje pribora za ispite iz matematike, fizike i kemije, što je navedeno u Ispitnim katalozima objavljenima početkom ove školske godine.

Osim tehničkih promjena, kažnjavat će se i svako ometanje pisanja mature, osvrtanje kolegi u klupi iza ili razgovaranje tijekom ispita, ali i upisivanje neprimjernih sadržaja u test. Prvi put učenike će se samo opomenuti, a ako nekome padne na pamet ponoviti to ponašanje, za njega se prekida pisanje ispita, a on se, naravno, poništava.

Povorka maturanata prolazi Miramarskom ulicom prema Bundeku (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Norijada u Hrvatskoj: 14 maturanata privedeno, 15 intervencija Hitne pomoći

Strože su kazne i za teže prekršaje. Maturanti koji prepisuju ili imaju mobitel kraj sebe, kao i oni koji predaju test drugog pristupnika ili pak neovlašteno dođu do ispitnih materijala – za njih nema opomene. Neće im se poništiti samo ispit na kojem su pokušali varati, već svi položeni ispiti, a ovo ljeto matura je za njih gotova.

Najveći interes za STEM područja

Za ispite iz obveznih predmeta – hrvatskoga jezika, matematike i stranog jezika - učenici su višu razinu ispita prijavljivali uglavnom iz hrvatskoga i stranih jezika, dok je iz matematike ispit više razine prijavila jedna trećina pristupnika.

Učenici su i ove godine iskazali velik interes za STEM područja i društvene znanosti. Tako je od izbornih predmeta najviše maturanata prijavilo fiziku, njih 8602, a slijede biologija (6306), politika i gospodarstvo (5810), psihologija (4598), kemija (4207) te informatika (3022).

Najmanje zanimanja maturanti su opet pokazali za polaganje etike (74), glazbene umjetnosti (120), vjeronauka (140) i logike (149).

Ispiti državne mature će se održavati tijekom iduća četiri tjedna, a raspored ispita možete pogledati OVDJE. (V.P./R.K./Hina)

Zbog ovog bi poteza države mnogi mogli staviti ključ u bravu obiteljskih obrta koji su (dosad) poslovali desetljećima Obrtništvo, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obrtništvo, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Zatvoren obrt (Foto: Dnevnik.hr)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju