Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brašno, pjesma i alkohol

Norijada u Hrvatskoj: 14 maturanata privedeno, 15 intervencija Hitne pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Hrvatske danas je održana proslave noraijde u povodu obilježavanja završetka nasave učenika razreda srednjih škola. U Zagrebu je vesela povorka šest tisuća maturanata krenula od Trga bana Jelačića prema parku Bundek.

- maturanti diljem Hrvatske slave svoj dan

- povorka maturanata u Zagrebu stigla je na Bundek, a povorku je predvodio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

- neizostavan su dio proslave zviždaljke, ples, pjesma, brašno i alkohol

 

16:30  Zbog povrede javnog reda i mira policija je ove godine privela 14 maturanata, a liječničku pomoć, zbog posljedica pretjeranog konzumiranja alkohola i lakših ozljeda, primilo je 15 maturanata.

13:25 - Varaždinski maturanti tradicionalnim plesom quadrillom u srijedu su završili trodnevnu Maturantiku, kojom su obilježili završetak srednjoškolskog obrazovanja. Na Kapucinskom trgu u Varaždinu njih više od 700, u isto vrijeme s kolegama u drugim europskim gradovima, plesalo je quadrillu.

13:21 - Maturanti riječkih srednjih škola širom centra grada slave kraj srednjoškolskog obrazovanja.

13:04 - Maturanti Gimnazije Karlovac tradicionalno su zadnji dan škole obilježili plesanjem salonskog kola u karlovačkoj Zvijezdi. Bodrili su ih roditelji, nastavnici i brojni prolaznici.

12:40 - Na putu prema Bundeku neki su se maturanti okupali u fontanama kraj Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

12:20 - Maturanti su na Trgu bana Jelačića u Zagrebu brašnom zasuli saborskog zastupnika Ivana Pernara.

12:00 - Povorka zagrebačkih maturanata krenula je prema Bundeku. Na čelu je povorke zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Redari gase svu pirotehniku čim ju vide, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

11:25 - Nekoliko maturanata okupalo se u Manduševcu, sve pod budnim okom brojnih policajaca i Hitne pomoći koja će pratiti maturante u povorci prema Bundeku.

10:40 - Maturanti su se okupili na Trgu bana Jelačića, odakle će mimohodom krenuti prema Bundeku.

10:35 - Popularna norijada na ulice je izmamila stotine bjelovarskih maturanata.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zaželjela je u srijedu maturantima mnogo sreće i uspjeha u budućnosti te je istaknula kako vjeruje da će na završetku srednjoškolskog obrazovanja sretno ući u studentske ili poslovne vode.

"Drage učenice i učenici, nadam se da uspješno privodite kraju svoje srednjoškolsko obrazovanje. Nadam se i vjerujem da ćete s uspjehom položiti državnu maturu ili završne ispite i da ćete nakon toga naći svoje mjesto ili na fakultetima, visokim školama i veleučilištima, ili se uspješno zaposliti i naći kvalitetan posao, ili, zašto ne, sami osnovati tvrtku i samozaposliti se", istaknula je ministrica u poruci objavljenoj na njezinoj stranici na Facebooku, pozvavši pritom učenike da pri izboru fakulteta vode računa o mogućnostima zapošljavanja.

"Nadam se i vjerujem da ćete svi nakon ovih, pomalo ludih dana, na završetku srednjoškolskog obrazovanja sretno ući ili u studentske ili u poslovne vode", poručila je ministrica Divjak maturantima.

Upozorenja zbog prometa

Službeni program proslave Dana zagrebačkih maturanata počeo je u 11 sati na Trgu bana Jelačića.

Maturantima se pridružio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je predvodio povorku.

Uz pratnju zdravstvene ekipe, prometne policije i zaštitara, povorka će se kretati trasom: Praška – Trg N. Š. Zrinskog – Strossmayerov trg – Tomislavov trg – Mihanovićeva – Miramarska – Ulica grada Vukovara – Hrvatske bratske zajednice (most Slobode) – Damira Tomljanovića-Gavrana – Bundek.

Na toj relaciji promet će biti privremeno zatvoren od 12 do 13 sati. Prije i za vrijeme prolaska kolone pješaka promet će tim ulicama biti u potpunosti zatvoren, a na prilaznim pravcima otežan, izvijestila je zagrebačka policija.

Tramvajski promet od oko 11:30 do oko 12:30 bit će obustavljen preko Trga bana Josipa Jelačića i odvijat će se obilazno prema organizaciji ZET-a.

Autobusni promet s terminala Pothodnik bit će od oko 12 sati do oko 13 sati s redovnih linija preusmjeren na Ulicu grada Vukovara i Aveniju Marina Držića i dalje redovnom trasom.

Obilazni pravci za vrijeme zabrane prometa u pravcu istok – zapad su: Slavonska avenija – Zagrebačka avenija, Avenija Dubrovnik i Zagrebačka obilaznica.

U pravcu sjever – jug obilazni pravci su: Most mladosti – Avenija Marina Držića - Šubićeva ulica, Jadranski most – Savska cesta i Jadranski most – Selska cesta.

Putnicima i vozačima policija preporučuje da u vrijeme održavanja manifestacije izbjegavaju odlazak prema centru Zagreba te da izbjegavaju spomenute prometnice kojima će hodati maturanti.

Program na Bundeku trajat će do 21 sat. U glazbenom djelu programa sudjelovat će Turk The DJ, Phillip J & Monks, Domagoj Ivanković (Sax), Kings band live, DJ Vilim Haramina, DJ Go Cut & Domagoj Ivanković te kao specijalno iznenađenje Indira Forza.

U parku će cijelo vrijeme dežurati zdravstvene službe, vatrogasci, spasioci, redarska i zaštitarska služba, a nakon završetka programa bit će osigurane pojačane linije javnog gradskog prijevoza. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene