A usred turističke sezone u pulskoj zračnoj luci traje proces mirenja između sindikata i uprave zračne luke, a sve zbog nepostizanja dogovora oko sklapanja kolektivnog ugovora te zbog, kako su naveli iz sindikata, dugoročno ugrožene egzistencije radnika, kao i cijelog niza nepravilnosti. Ako se mirenje uspješno ne završi, moguć je i štrajk.

Galerija


"Nadamo se da će prevladati razum, a s druge strane i mi ćemo se kao ministarstvo uključiti u pregovore i sve zainteresirane strane već početkom idućeg tjedan pozvati na razgovor", rekao je Tomislav Mihotić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Vezani članci Prosvjed zbog Kaštijuna S Kaštijuna se već tri ljeta širi nesnosan kiseli smrad, Istrijanima je prekipjelo: ''Noću dolaze talijanski šleperi, što odlažu, može se samo nagađati'' Pulski SDP prijavio Borisa Miletića USKOK-u Pulski SDP prijavio Borisa Miletića USKOK-u, on im uzvratio: "Podsjećam ih da su dio vladajuće koalicije te da se počnu baviti konkretnim projektima…"

Reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar razgovarala je s predsjednicom sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marinom Cvitić.

Cvitić kaže kako su danas odlučili odgoditi štrajk iz više razloga.

Mirenje još nije niti počelo, a turistički djelatnici iz tog kraja Cvitić upozoravaju da bi štrajk na aerodromu značio prekid sezone.

Među zaposlenicima je provedena anketa koliko njih želi ići u štrajk, a Cvitić kaže kako su ljudi bili izloženi raznim pritiscima pa i prijetnjama otkazom pa se očekivano nije javio veliki broj zaposlenika. No javilo ih se dovoljno da pokažu koliko nezadovoljstvo vlada u zračnoj luci Pula.

Najveći problemi su nesklapanje kolektivnog ugovora, a prelomilo se oko plaća, kaže Cvitić te dodaje da su plaće najmanji problem.

"Plaće su manje 20 posto i mi prihvaćamo da budu umanjene neko vrijeme", kaže predsjednica sindikata no ističe da krizu moraju izdržati svi.

"Ne može direktorica primati neokrznutu plaću od 24.000 kuna, a s druge strane radnicima smanjiti plaću", kazala je Cvitić te dodala kako je direktorica uvela nova radna mjesta koja nisu postojala ni u vrijeme najboljih rezultata.

Ako do početka rujna ne bude zatvaranja granica, i ako se letovi nastave kako su i najavljeni, pulska zračna luka bit će na nekih 25 posto od rekordne 2019 godine.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr