Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska na će skorašnjem summitu NATO-a sigurno postati punopravna članica Sjeveroatlanskog saveza a Mađarska podupire želje svih zemalja regije da su priključe euroatlanskim integracijama, rekao je u petak u Zagrebu mađarski ministar obrane Imre Szekeres.


'Za mjesec dana Hrvatska i Albanija postat će punopravne članice NATO-a, a to nije važno samo za njih nego i za cijelu regiju', rekao je Szekeres koji sudjeluje na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja jugoistočne Europe u zagrebačkom hotelu Westin.

Vezani članci Ilustracija Europski parlament Rusiju proglasio državom pokroviteljicom terorizma: ''Potrebno ih je dodatno izolirati'' Piotr Muller Nakon pada projektila Poljska traži aktiviranje 4. članka NATO-a: Rusija optužuje Ukrajinu, oglasio se i Zelenski

Sastanak na vrhu NATO-a održava se 3. i 4. travnja u francuskom Strasbourgu i njemačkom Kehlu. Szekeres je rekao kako će se ulaskom u NATO promijeniti položaj Hrvatske, jer će postati članica Saveza koji jamči sigurnost svim članicama. 'Bit NATO-a je kolektivna obrana', naglasio je.

Kosor: NATO-va politika 'otvorenih vrata' ima nezamjenjiv pozitivan utjecaj na regiju

Mađarski ministar je uvjeren da će nakon Hrvatske i Albanije u NATO ući i Makedonija, nakon što riješi spor oko imena s Grčkom, te sve druge zemlje Balkana kojima je Mađarska spremna pomoći na tom putu. Mađarska je bila kontakt zemlja Hrvatske u pripremama za punopravno članstvo Saveza, a tu će funkciju od ove godine nastaviti obavljati u Crnoj Gori.

Hrvatski ministar obrane Branko Vukelić rekao je da se na sastanku nije razgovaralo o mogućnosti da Slovenija raspiše referendum o ulasku Hrvatske u NATO. 'Članstvo Hrvatske je dobro i za Sloveniju i za Hrvatsku i za regiju te stoga sve zemlje snažno podupiru ulazak u NATO', rekao je Vukelić.

Uspoređujući međugranični spor između Hrvatske i Slovenije s otvorenim pitanjima između Mađarske i Slovačke te Rumunjske, Szekeres je podsjetio da je njegova zemlja unatoč tim pitanjima poduprla ulazak tih zemalja u Savez prije pet godina. Ministarski sastanak nastavlja se raspravom o mirovnim operacijama i upravljanju krizama te doprinosu zemalja jugoistočne Europe međunarodnoj sigurnosti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju