Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Solidarnost nije jednosmjerna ulica. Onaj tko iz europskog proračuna više prima nego daje ne bi se smio skrivati kad je u pitanju pravedna raspodjela izbjeglica", rekao je austrijski kancelar Werner Faymann.


Austrijski kancelar Werner Faymann zaprijetio je, uoči sastanka na vrhu čelnika Europske unije u četvrtak u Bruxellesu, uskraćivanjem sredstava zemljama koje se budu opirale primitku izbjeglica u sklopu zajedničkog rješenja izbjegličke krize istaknuvši kako europska solidarnost ne može biti "jednosmjerna".

Vezani članci Angela Merkel Posljednja ljetna konferencija Angele Merkel kao njemačke kancelarke: Otkrila ima li planove za budućnost nakon povlačenja iz politike Informer: Osobna potrošnja - 1 Hrvati su u pandemiji trošili gotovo najmanje od svih u Europi! Pad bilježimo svuda, no optimizam se vraća, a jedna grana gospodarstva ima i velik porast

"Solidarnost nije jednosmjerna ulica. Onaj tko iz europskog proračuna više prima nego daje ne bi se smio skrivati kad je u pitanju pravedna raspodjela izbjeglica", rekao je austrijski kancelar njemačkom dnevniku Die Welt od četvrtka.

Amnesty: Turska prisilno vraća izbjeglice u ratnu zonu

On je izrazio mišljenje kako je za uspjeh dogovora s Turskom oko raspodjele jednog dijela izbjeglica iz ove zemlje važna europska solidarnost. No kako se dosad neke članice Europske unije, prije svega istočnoeuropske zemlje poput Mađarske, Poljske ili Češke, opiru ovom rješenju, Faymann je, kao i nekoliko puta dosad, zaprijetio kako će se založiti da zemlje poput Austrije, koje uviše plaćuju u proračun EU-a nego što iz njega primaju, preispitaju ovaj sustav.

"Zemlje koje se odupiru primitku izbjeglica dovode čitav sustav financiranja proračuna EU u pitanje, a to zemljama poput Austrije otežava da i dalje kao dosad uplaćuju toliki novac", rekao je Faymann.

On je najavio da bi se ovo pitanje moglo tematizirati sljedeće godine prilikom pregovora o višegodišnjem financijskom okviru Europske unije.

"Tada ćemo jako dobro obratiti pozornost na to koje su se zemlje, kada su u pitanju izbjeglice, ponašale posebno nesolidarno", zaključio je Faymann.

Osim austrijskih i mnogi njemački političari su dosad tražili sankcije za zemlje koje budu odbijale primiti izbjeglice.

Angela Merkel najavila smanjenje broja izbjeglica u Njemačkoj

Uoči današnjeg summita 28 predsjednika država i vlada zemalja EU-a i iz redova Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel dolaze zahtjevi za preispitivanjem sustava financiranja EU proračuna.

"Ako se naši europski susjedi i dalje budu opirali konstruktivnom rješenju izbjegličke krize, tada moramo otvoreno razgovarati o tomu kako se nositi s gospodarskim teretom koji trenutno Njemačka nosi. Odbacivanje europskog načela solidarnosti ne može u budućnosti više ići samo na teret Njemačke", rekao je demokršćanski ministar unutarnjih poslova njemačke savezne pokrajine Hessen, Peter Beuth, za Spiegel Online.

Beuth je najavio mogućnost smanjenja njemačkih uplata u zajednički proračun i svojevrstan "popust" zbog financijskog tereta kojeg Njemačka trpi zbor rekordnog broja izbjeglica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook