Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održana svečanost

Vukovarskom mostu ime poginulog francuskog dragovoljca Domovinskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz intoniranje francuske i hrvatske himne u je Vukovaru svečano otkrivena ploča na središnjem mostu preko Vuke, između Ulice dr. Franje Tuđmana i Ulice J.J. Strossmayera, s imenom Jean Michel Nicoliera te će ubuduće taj most nositi ime tog francuskog dragovoljca Domovinskog rata koji se borio i poginuo u Vukovaru.

Ploču s imenom francuskog branitelja Vukovara zajednički su otkrili njegova majka Lyliane Fournier, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Igor Gavrić, a svečanosti prožetoj emocijama nazočio je velik broj Vukovaraca.

Pročitajte i ovo Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marin Miletić Bez konkurencije Vladajući se obrušili na Most: "Nude se lijevoj koaliciji, njihov je jedini program rušiti HDZ" Grafit na Zrinjevcu Na udaru i stranke FOTO Pogledajte uvredljive grafite koji su osvanuli preko noći u centru Zagreba

Pozdravljajući okupljene Nicolierov suborac Damir Markuš naglasio je da je Jean Michel Nicolier došao pomoći obrani Hrvatske jer je vidio kakva se nepravda čini hrvatskom narodu.

'I pred kraj u nekoliko mu je navrata nuđeno da ode iz Vukovara, da ode za Francusku no odbio je riječima – Ovdje sam u dobru ili zlu', istaknuo je Markuš, dodavši da je imenovanje mosta imenom francuskog dragovoljca najmanje što se u njegovu spomen moglo učiniti.

Jean Michel Nicolier (1966-1991.) došao je u rujnu 1991. godine u Hrvatsku, stavio se na raspolaganje snagama HOS-a te se prvo borio u okolici Karlovca da bi potom otišao za Vukovar i borio se u gradskoj četvrti Sajmište gdje je pred pad Vukovara i ranjen. Odveden je na Ovčaru i ubijen, a njegovi posmrtni ostatci do danas nisu pronađeni.

Obilježena 23. obljetnica humanitarnog konvoja iz vukovarske bolnice

'Prije nego umrem željela bih da se pronađu njegovi posmrtni ostatci, da se poklonim pred grobom svoga sina', rekla je potreseno majka poginulog vukovarskog branitelja Lyliane Fournier, podsjetivši da se još traga za mnogim nestalim braniteljima. 'Ili naučite s tom boli živjeti ili ćete od nje umrijeti', dodala je i zahvalila u ime obitelji na iskazanom poštovanju prema njezinu sinu.

Skup je pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Igor Gavrić istaknuvši da će ime mosta buduće generacije podsjećati na istinu o Nicolieru i vukovarskim braniteljima, dok je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio žaljenje što su oporbeni vijećnici u Gradskom vijeću bili protiv imenovanja mosta Nicolierovim imenom te zaključio da će most s imenom francuskog dragovoljca 'zauvijek svjedočiti o dobroti, hrabrosti, ljubavi i vjeri'.

Svečanosti imenovanja mosta nazočio je u ime Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj savjetnik za kulturu i direktor Francuskog instituta Luc Levy kao i brat poginulog francuskog dragovoljca Paul Nicolier. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene