Ivan Penava (Foto: Pixsell,Patrik Macek)
Ivan Penava (Foto: Pixsell,Patrik Macek) Foto: Pixsell,Patrik Macek

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava razmišlja o kandidaturi za predsjednika HDZ-a jer smatra da bi tako mogao progurati da se ratni zločinci napokon kazne.


"Prvi put sada iznosim da idem na unutarstranačke izbore, približavala se i obljetnica i morao sam donijeti odluku što je najpametnije napraviti s aspekta rješavanja sudbine stradalnika. Kad sam odlučio da su prosvjedi kontraproduktivni i da nije dobro ponovno čekati godinu dana bez rezultata, morao sam razmišljati koji je pravac najbolji...", rekao je Penava.

Vezani članci Igranje djece Je li ideja o srpskoj i hrvatskoj djeci u istim školskim klupama u Vukovaru ostvariva? "Neka postave ta pitanja pripadnicima mađarske zajednice, Talijanima..." Željko Sabo i Ivan Penava Nekad ljuti protivnici, danas partneri! Sabo Penavi osigurao većinu: ''Nećemo tražiti dlaku u jajetu''

Penava o kandidaturi za predsjednika HDZ-a razmišlja jer smatra da jedino tako može staviti u fokus i riješiti problem nesankcioniranja ratnih zločina iz Domovinskog rata pošto godinu dana od velikog prosvjeda u Vukovaru državne institucije nisu napravile baš ništa.

Kaže kako će do rješavanja problema neprocesuiranih ratnih zločina pokušati doći u stranci, odnosno preko unutarstranačkih izbora, piše Večernji list.

Penava tako postaje već četvrti u nizu, nakon Davora Ive Stiera, Mire Kovača i vjerojatno Tomislava Karamarka, koji bi mogao postati protukandidat Andreju Plenkoviću u HDZ-u na unutarstranačkim izborima u proljeće 2020. godine.

Godišnjica prosvjeda

Podsjetimo, u petak je godišnjica organiziranja prosvjeda u Vukovaru i tematike neprocesuiranih ratnih zločina. Na godišnjicu velikog prosvjeda zbog pitanja neprocesuiranja ratnih zločinaca u Hrvatskoj, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da smo zakazali kroz vlast. ''Za to svi snosimo odgovornost, ali najveća je odgovornost na dužnosnicima koji su obnašali i obnašaju dužnost. Čemu da se žrtva nada u ovakvom postupanju?'', rekao je.

"Stvorili smo bolesno društvo. Za takvo stanje nemamo izgovora i to moramo mijenjati", rekao je i dodao: "Od prosvjeda je prošla godina dana, dogodilo se nije ništa. Prosvjedom smo pokazali da Hrvatska sustavno zanemaruje temeljne ljudske vrijednosti, vlastiti Ustav i zakone, da je u Republici Hrvatskoj, njezinim institucijama i dužnosnicima prisutan duboko nepravedan sustav vrijednosti koji na okrutan način 28 godina zanemaruje temeljna ljudska prava žrtava Domovinskog rata"..