Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Među rijetkima u Europi

Prvi u Hrvatskoj dobili su solarno, termalno polje i kotlovnicu: "Grijat ćemo se i hladiti kao, možda ne Kopenhagen koji je prvi u svijetu. Ali Beč ili Bratislava"

Aktualno Galerija Toplinski sustav Borovo Naselje Toplinski sustav Borovo Naselje Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Solarno termalno polje - 1 Solarno termalno polje - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Solarno termalno polje - 2 Galerija 1/4 >>
Dok je sunce nekima izvor užitka, nekima je izvor zarade. Uskoro će zbog energije sunca uslijediti jeftinije grijanje i hlađenje za dio Vukovaraca. Prvi u Hrvatskoj dobili su solarno, termalno polje i kotlovnicu, a kako se koristi te koje sve benificije istražila je Matea Drmić.

Ugrađeno je prvo solarno termalno polje i kotlovnica u Hrvatskoj, a Vukovarcima bi trebalo donijeti uštedu - jeftinije grijanje i hlađenje.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

U Borovu Naselju trenutačno ima 580 kilovata solarnih termalnih kolektora i 67 fotonaponskih. Distributeri toplinske energije ističu da bi dvije tisuće domaćinstava uskoro trebalo imati manje račune.

''Solarni termalni kolektori proizvode toplinsku energiju, a fotonaponski koriste električnu energiju da bi transportirali tu istu toplinu, toplu vodu do mjesta potrošnje'', objasnio je Kristijan Lovrenščak, Tehnostan Vukovar.

Ovaj projekt prvi je u Hrvatskoj i jedan od rijetkih u Europi. O njegovim smjernicama za poticanje modernizacije centraliziranih sustava grijanja i hlađenja danas se razgovaralo i na 5. sjednici Vijeća Predsjednika Republike za energetsku tranziciju. Da i kod nas zažive, pridonijet će zasigurno i europski propisi koji bojlere stavljaju u prošlost.

''Zbog zagađenja uzrokovano štetnim plinovima poput CO2 polako napuštamo plinske bojlere. Ovo je područje koje će zahtijevati vrlo agresivnu i kvalitetnu pripremu te birokraciju da bi se počeli grijati i hladiti na način ne možda kao Kopenhagen koji je među prvima u svijetu, ali Beč ili još bolje Bratislava'', govori Zoran Milanović, predsjednik RH.

Savjetnik predsjednika RH za energiju i klimu Julije Domac, kaže, kako očekuje prihvaćanje smjernica, od strane vlade i ministarstva za energetiku, u Zakonu o opskrbi toplinskom energijom koji je sada u pripremi. Uskoro će se proizvoditi i u drugim hrvatskim gradovima jer se radi na pripremi kako bi Hrvati imali manje račune.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene