Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenkovićevo lobiranje

Vukovar čeka zeleno svjetlo Bruxellesa: "Jedini izlaz vidimo u zakonu koji bi omogućio olakšice investitorima"

Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Obnova vodotornja (Foto: Dnevnik.hr) Obnova vodotornja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković u Bruxellesu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Neprocesuirani ratni zločini muče grad Vukovar. Osim neriješene prošlosti, Vukovarce muči i budućnost. Kako bi privukao ulagače, sprema se zakon o Vukovaru. Predsjednik Vlade za njega lobira u bruxellesu.

Vukovar bi trebao dobiti poseban zakon. "S obzirom da je to grad simbol domovinskog rata, žrtve patnje, činjenica je da Vukovar danas ima više od 10.000 stanovnika manje nego 91. godine, činjenica je da treba gospodarski oporavak i demografsku revitalizaciju", rekao je premijer Plenković.

Za takvo što - Vlada će morati dobiti zeleno svjetlo Bruxellesa, pa Andrej Plenković i o toj temi - posljednja tri dana razgovara s europskim institucijama.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

"Zbog specifičnih okolnosti, ratni razaranja, skoro 1500 poginulih u samom Vukovaru, i na taj način razgovaramo sa službama da se nađu iznimke i da Hrvatska donese zakon koji neće biti u suprotnosti s pravnom stečevinom", objasnio je Plenković.

Vukovaru bi taj zakon trebao pomoći u gospodarskom razvoju. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kaže kako VUkovar ne može sam i trebaju mu porezne olakšice.

"Jedini izlaz smo vidjeli u stvaranju zakona koji omogućuje svim investitorima da imaju potrebne olakšice i uvijete koji će omogućiti razvijanje poslovanja", napominje Penava.

Prijedlog zakona već je napisan i stoji u Vladi. Bruxelles za problem Vukovara, govore vladajući, ima razumijevanja.

"Ukoliko smo u startu, a jesmo i kroz zakonodavstvo i kroz pravnu regulativu Vukovaru onemogućili da prihvati tvrtke koje zapošljavaju 500, tisuću ili 1500 ljudi, onda smo sebi uskratili mogućnost da uhvatimo korak sa drugima", ističe Penava.

Taj korak, Hrvatska je, kaže oporba, već propustila učiniti. "Pokušaj donošenja posebnog zakona je priznanje da ništa nisu napravili u zadnje tri godine i pokušaj da se stvori dojam da nešto rade", samtra predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Vladajući nakon obljetnice, u Vukovar dolaze ponovno u prosincu.

Tamo bi trebao biti Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem. Zakon možda do prosinca i ugleda svjetlo dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene