Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do 2040. godine

Vujčić ima alarmantno loše vijesti: "Broj radno sposobnih u Hrvatskoj smanjit će se za više od pola milijuna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner HNB-a Boris Vujčić nema dobre vijesti za budućnost na hrvatskom tržištu rada i prognozira da će se do 2040. godine broj radno sposobnih u Hrvatskoj smanjiti za više od pola milijuna. I to nije sve jer Vučić ističe da ta prognoza ne uključuje i brojke iseljavanja iz Hrvatske.

Tijekom govora o makroekonomskoj situaciji na konferenciji Zagrebačke burze i Udruge mirovinskih fondova, guverner HNB-a Boris Vujčić identificirao je, prema njegovu mišljenju, kako je naglasio, glavni ograničavajući faktor rasta BDP-a u budućnosti u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Konferencija Dan hrvatskih financijskih institucija - 1 BEZ OPTIMIZMA Guverner HNB-a o cijenama: "Inflacija ubrzano usporava, ali njezino će smanjivanje potrajati" Boris Vujčić podrška tržišta rada Guverner HNB-a upozorio: "I plaće postaju generator inflacije, borba još nije gotova"

To je problem manjka radne snage, a u vezi s tim Vujčić je iznio doista alarmantne projekcije koje govore da će se u Hrvatskoj do 2040. godine broj radno sposobnih građana smanjiti za čak 520.000.

Povrh svega, guverner HNB-a naglasio je kako te projekcije ne uključuju i negativne migracije, odnosno iseljavanje radno sposobnih iz Hrvatske.

Vujčić je na kraju ponudio i tri rješenja tog problema. Prvi je produljenje radnog vijeka, drugi uvoz i useljavanje radne snage, a treći (ako propadnu dva prethodna valjda) jesu roboti.

Vujčić je iznio i projekcije HNB-a što se tiče rasta BDP-a te istaknuo kako će BDP u 2018. godini porasti za 2,9 posto, a 2019. za 2,7 posto. Dodao je kako je taj rast niži u odnosu na zemlje s kojima se Hrvatska uspoređuje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene