"Sritna dica, sritna Smokvica – Smokvica misto sritne dice", naziv je programa kojim se Općina Smokvica konkretnim mjerama pokušava oduprijeti demografskoj krizi u kojoj je čitava Hrvatska.

Galerija +0 Kuzma Tomašić, načelnik Općine Smokvica (Foto: Dnevnik.hr)

Radi se o stvarnom mjestu u Hrvatskoj, maloj općini Smokvica na otoku Korčuli. Popis pogodnosti za roditelje i djecu je poduži, piše Slobodna Dalmacija.

Vezani članci Vesna i David Neki ih hvale, drugi u njima ne vide bolji život: Evo što građani kažu na mjere koje bi im u 2020. godini trebale popuniti novčanike Dino Goleš i Stjepan Skrbnik (Foto: Dnevnik.hr) Pitali smo iseljenike planiraju li povratak u Hrvatsku: "Volim Slavoniju i živim za nju, ali to što su napravili od nje..."

Studenti iz Smokvice dobivaju 800 kuna mjesečne stipendije, općina pomaže kod prijevoza djece, financira dodatne autobusne linije za učenike i studente koji se školuju izvan otoka Korčule, a za Božić dariva djecu od vrtićke dobi do IV. razreda osnovne škole.

"Sritna dica, sritna Smokvica – Smokvica misto sritne dice", naziv je programa kojim se Općina Smokvica konkretnim mjerama pokušava oduprijeti demografskoj krizi u kojoj je čitava Hrvatska.

Kuzma Tomašić, načelnik Općine Smokvica (Foto: Dnevnik.hr) Kuzma Tomašić, načelnik Općine Smokvica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Dio tih mjera već je proveden, a sve ćemo provesti i zaokružiti program s prvim rujnom ove godine. Kad me pitate koliko to košta, mogu reći da se radi o svoti od otprilike 300.000 kuna. Na naš proračun od 1,8 milijuna do dva milijuna kuna to je dosta veliki iznos", kazao je načelnik Smokvice Kuzma Tomašić.

Sredstva dobivena prenamjenom novca

Smokvica ima 918 stanovnika, u osnovnoj je školi 70-ak djece, dok u vrtić odlazi njih 25. Do novca za nabrojene demografske mjere došlo se prenamjenom sredstava. "Preraspodijelili smo troškove, neke smo smanjili, svoju sam plaću prepolovio na 6100 kuna. Te mjere nisu trošak nego ulaganje u budućnost, a kad ih tako gledate, onda je to lakše provesti. Evo, općina Smokvica prošle je godine imala petero rođene djece, ove godine već je 10 novorođenčadi, a do kraja godine moglo bi biti ukupno 13-14 novorođene djece. To je za Smokvicu respektabilan broj", objasnio je Tomašić.

U posljednjih šest godina, u vrijeme kad je Hrvatsku napustilo oko 380 tisuća građana, iz Smokvice su otišle dvije obitelji. Tomašić kaže kako se u Smokvici živi od turizma i da nije loše. Kaže kako je i poljoprivreda jedna od glavnih djelatnosti te se za nju pokušavaju zainteresirati i mladi i stari. Posljednjih godina pomaže mu i dobra cijena pošipa pa se dosta mlađih odlučuje obnoviti imanja svojih djedova.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju