Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muzej zlata i srebra

Određen istražni zatvor načelniku Smokvice: Zajedno s poduzetnikom ostvario milijunsku korist

Kzma Tomašić
Kzma Tomašić Foto: Bozo Radic/Cropix
Načelniku Smokvice Kuzmi Tomašiću i vlasniku tvrtke Chrile, Ivici Kriletiću zbog zlouporabe položaja i ovlasti određen je jednomjesečni zatvor.

Dežurni sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je u utorak navečer jednomjesečni zatvor Kuzmi Tomašiću, načelniku općine Smokvica i Ivici Kriletiću vlasniku tvrtke Chrile, zbog zlouporabe položaja i ovlasti, te poticanja na isto kazneno djelo i štetu veću od pet milijuna kuna.

Kako se doznaje na Županijskom sudu, Tomašiću je istražni zatvor određen zbog utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, dok je Kriletiću zatvor određen po osnovi utjecaja na svjedoke.

Pročitajte i ovo Konzerva graha Kupac se šokirao Oglasila se tvrtka zbog štakora u konzervi: "Izazvana je nesaglediva šteta našem ugledu"

USKOK je pokrenuo istragu protiv Tomašića i Kriletića koje sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti, te poticanja na to kazneno djelo koje su počinili kako bi izvukli EU sredstava za projekt Muzeja zlata i srebra.

Kaznena djela su počinili u razdoblju od 2017. do 2024. godine, a vezana su uz financiranje izgradnje i opremanja muzeja, nisu poštovali rokove izvođenja radova niti fiksnu ugovorenu cijenu izvođenja radova, a nisu ni ispunili pretpostavke za otvaranje muzeja.

Milijunska imovinska korist

Utvrđeno je da je na javnom natječaju za izvođenje građevinskih i obrtničkih radova na muzeju kao najpovoljnija izabrana Kriletićeva tvrtka, pa je zaključen ugovor o izvođenju. Tomašić je potom u ime općine zaključio s Kriletićem više aneksa ugovora o izvođenju dodatnih građevinskih radova, uz produljenje roka izvođenja radova. Zaključivanje dodatnih ugovora učinjeno je protivno odredbama ranije zaključenog ugovora i u nakani da se Kriletićevoj tvrtki pribavi znatna imovinska korist odobravanjem već ugovorenih radova kao naknadnih i nepredviđenih te dodatnih radova po znatno višoj cijeni od ugovorenih, sumnja USKOK.

Pročitajte i ovo Dino Goleš i Sanja Martić Biočina - 4 Za Dnevnik Nove TV Liječnica o slučaju napuštene bebe: "To je učinjeno pod tim nabojem..."

Tomašić je bez kontrole projektantskog, stručnog i tehničkog nadzora potpisao zapisnik o primopredaji svih ugovorenih radova, a Kriletićeva tvrtka ih je izvršila da bi potom bio potpisan zapisnik o okončanom obračunu na temelju kojeg je općina uplatila Kriletićevoj tvrtki sveukupni iznos. Utvrđeno je i da je u postupku financiranja tog projekta općina sklopila ugovor o partnerstvu s Dubrovačko-neretvanskom županijom koja je općini dodijelila iznos od 111.100 eura za gradnju i opremanje muzeja uz uređenje glavnog mjesnog trga.

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) u postupku provjere prihvatljivosti troškova i utvrđivanja eventualnih nepravilnosti utvrdila je nepravilnosti te nije odobrila bespovratna sredstava u navedenom iznosu.

Pročitajte i ovo Napad na policijski konvoj Oslobodili kriminalca VIDEO Nova snimka napada na policijski konvoj: Maskirani napadači pucali izbliza i ubili dvojicu policajaca

Općina je zato bila dužna izvršiti povrat najmanje 25 posto dostavljenih joj bespovratnih sredstava, a kako općina ta sredstva nije bila u mogućnosti vratiti to je napravila Dubrovačko-neretvanska županija. Takvim je postupanjem Kriletićevoj tvrtki pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu preplaćenih radova od najmanje 2.2 milijuna kuna, dok je Dubrovačko-neretvanska županija oštećena za najmanje 837.085 kuna. Oštećena je i općina Smokvica  i to za najmanje 2.2 milijuna kuna od preuzetog kredita za plaćanje ugovorenih radova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene