Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važan korak

Izradili najdetaljniju kartu morskog dna Jadrana! No, tu ne namjeravaju stati

Aktualno Galerija Karta Hrvatske Karta Hrvatske Foto: Vijesti u 17 More - 3 More - 3 Foto: Vijesti u 17 More - 2 More - 2 Foto: Vijesti u 17 +0 More - 1 Galerija 1/4 >>
Važan korak u otkrivanju Jadranskog podmorja! Stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu napravili su dosad najdetaljniju kartu morskog dna Jadrana!

Stručnjaci iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu lansirali su kartu morskih staništa koja daje ključne podatke za 51 posto Jadrana, odnosno za područje od oko 28 tisuća kilometara četvornih.

Rezultat je to rada više od 200 stručnjaka i 20 tisuća radnih sati istraživanja korištenjem inovativnih metoda. Ukupna vrijednost projekta je 11 milijuna i 900 tisuća eura, a sufinanciran je sredstvima Europske unije.

Pročitajte i ovo Rano jutros došlo je do pucnjave na Baldekinu Uhićene dvije osobe Drama u Dalmaciji! Policajcu oteo pištolj i zapucao: "Svađao se s djevojkom, bila je tu i majka..."

Pročitajte i ovo Koncert Aleksandre Prijović Uputili apel Domovinski pokret ratuje s turbofolkom, imaju i plan: "Svaki virus treba se zaustaviti prije ulaska u organizam"

"Ova karta bitna je za sve korisnike mora, ona nam služi da bismo znali gospodariti našim podmorjem, što je velika stvar. Naravno na nju se moramo nastaviti i za onih 49 posto da bismo mogli doći do ukupne pokrivenosti našeg podmorja, da bismo znali i gdje možemo ribariti i gdje možemo sidriti i gdje možemo nešto graditi, ali i ono što je bitno, gdje moramo zaštiti naše podmorje", objasnio je važnost ove karte dr. sc. Ante Žuljević iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo te stručni voditelj projekta kartiranja.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene