Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tu je i Most

Gužva na desnici: Penava bi sa Škorom, novi politički uzlet želi i Karamarko u kombinaciji s Brunom Esih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na desnici politički vrije sve više. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, potvrđeno je Dnevniku, pregovara s Domovinskim pokretom Miroslava Škore. Novi politički uzlet želi i Tomislav Karamarko - ovaj put u kombinaciji s Brunom Esih.

Umjesto u dresu HDZ-a, svoje političke ideale Ivan Penava želi ostvariti s Miroslavom Škorom. Potvrda stiže od njega SMS-om. Puno su rječitiji iz Domovinskog pokreta.

Pročitajte i ovo Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj"

"Sa svima se razgovara, nikakvih dogovora ja ne mogu potvrditi, ali se nadam da ćemo se svakako ojačati za ove parlamentarne izbore", rekao je Igor Peternel iz Domovinskog pokreta.

Penava bi Škori bio jak adut - ima svoju bazu u Vukovaru. Dvaput je pobijedio na izborima za gradonačelnika. Iako nije uspio poraziti Plenkovićeva aduta Medveda, Grad Heroj i na tim izborima ostao mu je vjeran.

"Penava je već sad ozbiljan problem HDZ-a. Zapravo bih rekao da je veći problem ako ostane unutar HDZ-a. Ako mu ne daju mjesto na listi, imaju problem i stvaraju razdor. Ako mu daju, nisu sigurni mogu li s tim mjestom računati nakon izbora. Za njih bi bilo bolje da ode sam jer je ostao jedini javni remetilački faktor", smatra Jerko Trogrlić, stručnjak za odnose javnošću.

Remetilački faktor Škorinim planovima već su sada veliki apetiti novih uzdanica oko mjesta na listama. Zapinju li zbog toga i dogovori?

"Ja ne bih rekao da su pregovori zapeli. Tu nema nikakvih uvjeta, svaka stranka ima svoje afinitete što se tiče regionalne zastupljenosti", kaže Peternel.

I iz Mosta uvjeravaju da sa Škorom grade političku idilu u kojoj ne zapinje zbog liste za Dalmaciju. Sljedećeg tjedna, kažu, pregovori se nastavljaju.

"Most je nacionalna stranka i mi želimo da što više čistih i nekompromitiranih ljudi sudjeluje u hrvatskoj politici te i mi sami želimo ostati takvi. Svi spinovi koji se pojavljuju u javnosti dolaze od onih koji očito ne žele da dođe do dogovora", kaže Nikola Grmoja iz Mosta.

Most, kojem se u jednom izbornom ciklusu dogodilo veliko osipanje, sada je prirodan partner Škorinu pokretu - ali politička kvaka i razlog za oprez, kaže Trogrlić, postoje.

"Oni nisu pouzdan koalicijski partner, ali su se isprofilirali iz protestne u konzervativnu i desnu stranku", kaže stručnjak.

Domovinski pokret na pragu je dogovora i s Hrvatskim suverenistima, koji jasno govore što im smeta. Uz nesporazume oko lista tu je i činjenica da oni Škorin izborni program još nisu vidjeli.

"Oni imaju program na svojem webu, ali to nije program za parlamentarne izbore. To moraju biti jasne programske smjernice. Mi nećemo dopustiti da nas itko podcjenjuje jer tri mandata možemo i sami osvojiti", kaže Pero Kovačević iz Hrvatskih suverenista.

Podcjenjuju li se ili precjenjuju? Svi oni HDZ-u mogu poremetiti račune, ali biti i mogući partner.

"Naravno, ovisi o tome koliko će se dobro ujediniti kao desnica i koliko će dobro komunicirati u ovoj kampanji, uzimat će glasove isključivo HDZ-u. No s druge strane, ako žele obnašati vlast, oni su usmjereni na HDZ i to HDZ-u nije najgora situacija", kaže Trogrlić.

Hoće li dodatnu gužvu na desnici stvoriti i kombinacija u kojoj su Tomislav Karamarko i Bruna Esih? Po odgovoru same Esih na naše upite - a ona je, ne zaboravimo, još jedna bivša uzdanica s liste HDZ-a, znat će se idući tjedan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene