Zdravko Mustač (Foto: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL)
Zdravko Mustač (Foto: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL) Foto: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL

Vrhovni sud odbacio je žalbu Zdravka Mustača na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.


Sud je ustvrdio kako je žalba odbačena kao nedopuštena jer je riječ o postupku priznanja i izvršenja strane kaznene presude sukladno odredbama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

Vezani članci Perković i Mustač u Njemačkoj su osuđeni na doživotni zatvor (Foto: Peter Kneffel/DPA/PIXSELL) Perković i Mustač tužili Njemačku, čeka se njihovo prebacivanje u Hrvatsku Zdravko Mustač i Josip Perković (Foto: Peter Kneffel/DPA/PIXSELL) Perković i Mustač uskoro će biti prebačeni u zatvor u Hrvatsku

"Taj postupak nije klasični postupak koji se vodi po Zakonu o kaznenom postupku. U tom se postupku ne utvrđuje kaznena odgovornost, odnosno krivnja osobe koja je osumnjičena za neko kazneno djelo i potom izriče odgovarajuća kaznena sankcija, nego je riječ o sasvim drugoj vrsti postupka, odnosno sudskom postupku sui generis kojem cilj ponajprije omogućavanje provedbe kaznenog progona ili izvršenja strane kaznene presude. S obzirom na to da je riječ o tako posebnoj vrsti postupka, žalba ovdje nije dopuštena.

ZPSKS-EU, a niti jedan drugi zakon, ne dopušta žalbu protiv odluke višeg suda kojom je odlučeno o žalbi osuđenika ili državnog odvjetnika i kojom je potvrđena prvostupanjska presuda u postupku priznanja izvršenja strane kaznene presude", poručuju s Vrhovnog suda. 

Podsjetimo, Vrhovni sud potvrdio je kaznu Županijskog suda u Velikoj Gorici kojom je Mustaču kazna doživotnog zatvora Višeg pokrajinskog suda u Münchenu usklađena te mu je izrečena kazna dugotrajnog zatvora 40 godina.

Zdravko Mustač osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.