Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Žalba nije dopuštena"

Vrhovni sud odbio žalbu: Potvrđena kazna od 40 godina zatvora za Zdravka Mustača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud odbacio je žalbu Zdravka Mustača na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Sud je ustvrdio kako je žalba odbačena kao nedopuštena jer je riječ o postupku priznanja i izvršenja strane kaznene presude sukladno odredbama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osvrnuli se i na Tuđmana Grupa generala protiv pomilovanja: "To su prokušane udbaško-kosovske metode, siju razdor." Oglasili se i veterani 4. gardijske brigade Slika nije dostupna u Ministarstvo pravosuđa Nobilo predao molbu za pomilovanje generala Mustača i Perkovića: "Ne znam kakvu će odluku donijeti Milanović, ali znam kakvu bi donio Tuđman"

"Taj postupak nije klasični postupak koji se vodi po Zakonu o kaznenom postupku. U tom se postupku ne utvrđuje kaznena odgovornost, odnosno krivnja osobe koja je osumnjičena za neko kazneno djelo i potom izriče odgovarajuća kaznena sankcija, nego je riječ o sasvim drugoj vrsti postupka, odnosno sudskom postupku sui generis kojem cilj ponajprije omogućavanje provedbe kaznenog progona ili izvršenja strane kaznene presude. S obzirom na to da je riječ o tako posebnoj vrsti postupka, žalba ovdje nije dopuštena.

ZPSKS-EU, a niti jedan drugi zakon, ne dopušta žalbu protiv odluke višeg suda kojom je odlučeno o žalbi osuđenika ili državnog odvjetnika i kojom je potvrđena prvostupanjska presuda u postupku priznanja izvršenja strane kaznene presude", poručuju s Vrhovnog suda. 

Podsjetimo, Vrhovni sud potvrdio je kaznu Županijskog suda u Velikoj Gorici kojom je Mustaču kazna doživotnog zatvora Višeg pokrajinskog suda u Münchenu usklađena te mu je izrečena kazna dugotrajnog zatvora 40 godina.

Zdravko Mustač osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene