Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar Ivan Vrdoljak komentirao je odluku MOL-a koji je zatražio arbitražu protiv hrvatske vlade zbog kršenja određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj.


Na pitanje o MOL-u i arbitraži ministar Ivan Vrdoljak kaže kako su to nejasne i nedorečen poruke, koje će naštetiti samo dioničarima MOL-a. Mađarsku stranu pozvao je na daljnje pregovore.

Vezani članci Slika nije dostupna Vrdoljak: Treći krug pregovora s MOL-om u sljedećih 10 dana Slika nije dostupna MOL ponudio hrvatskoj Vladi paket dionica Ine: 'Htjeli smo biti fer'

"Očito je velika nervoza na mađarskoj strani. Dokaz tome jest da su prihvatili okvir za pregovore. Na drugom krugu pregovora pokušali su promijeniti pa su onda rekli da će prodati udjele u Ini, nakon toga da ipak neće", rekao je Vrdoljak.

MOL zatražio arbitražu protiv Vlade RH

"Pokreću neki arbitražni postupak s nekim poluinformacijama. Ono što moram reći jest da ta nervoza nije dobra, najviše za dioničare MOL-a i oni će platiti najvišu cijenu. Za takvu nervozu i nekonzistentno ponašanje Hrvatska vlada ima načina zaštititi hrvatske nacionalne strateške interese i to ćemo sigurno učiniti i mislim da je tema za ovakve netransparentne, nejasne i nedosljedne poruke možda i neka vrsta pritiska, iako ga na početku nisam shvatio, koji neće uroditi ničim drugim nego štetom MOL-ovim dioničarima. Ja im preporučujem, pregovori su jedina alternativa. Za pregovaračkim stolom se može nešto dogovoriti, ali isto tako molim da slijedeći put kad će doći, a to ćemo ih i pismeno zamoliti, da jasno kažu što su ciljevi, hoćemo li se suditi ili ćemo pregovarati, ili će prodavati, a ove nejasne poruke nisu dobre", zaključio je ministar Vrdoljak.

Podsjetimo, mađarska naftna kompanija MOL zatražila je od Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) da počne arbitražu protiv hrvatske vlade zbog kršenja određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj. Zahtjev za arbitražu podnesen je protiv hrvatske Vlade putem pravnog zastupnika, međunarodnog odvjetničkog ureda Weil, Gotshal & Manges, a u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji, kaže se u priopćenju i dodaje kako MOL, "odavna strateški partner hrvatske vlade" i veliki ulagač u Hrvatsku, to čini "radi pokretanja pravne procedure za ostvarivanje svojih prava", iako ostaje "otvoren i za pregovore o sporu" s hrvatskom stranom. (B.V./D.Šp./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju