Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer posjetio gradilište

Vrbovsko dobiva najveći i najmoderniji pogon za obradu tvrdog drva u Europi: „To je sjajan koncept za Gorski kotar"

Velika prilika za mlade u Vrbovskom (FOTO: Dnevnik.hr)
Velika prilika za mlade u Vrbovskom (FOTO: Dnevnik.hr) Foto: FOTO: Dnevnik.hr
Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je posjetio tvrtku Cedar d.o.o. u Vrbovskom i sastao se s gradonačelnikom Draženom Mufićem i predstavnicima tvrtke na čelu s direktorom Darkom Prodanom.

Nakon sastanka, obišli su gradilište primarnog pogona koji je najveći i najmoderniji pogon za obradu tvrdog drva u Europi, pogon za obradu suhe robe, kontejnerski terminal sa željezničkim industrijskim kolosijekom te kogeneracijsko postrojenje na biomasu, sušioničkih kapaciteta.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Andrej Plenković POSLJEDNJA PRIJE IZBORA Ovo se rijetko viđa, sjednica Vlade počela na nesvakidašnji način: "Hrvatskoj su uplaćena 162 milijuna eura"

Uz predsjednika Vlade bili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić te predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Premijer Plenković je u izjavi za medije kazao da je tvrtka Cedar otvorila ogroman broj radnih mjesta, koja danas ima 350 zaposlenika. „To je sjajan koncept za Gorski kotar, bitno je da postoje gospodarski subjekti koji mogu jamčiti ljudima posao i mogu generirati gospodarski rast“, rekao je i dodao da je Cedar moderno postrojenje, ustrojeno po svim najnaprednijim tehnološkim standardima u Europi te 100 posto izvozno orijentirana kompanija.

Tvrtka Cedar sa 350 zaposlenika sjajan koncept za Gorski Kotar

„Vjerujem da će daljnja aktivnost Cedra pridonijeti razvoju u Vrbovskom i šire u Gorskom kotaru, pa čak i dijelu Like“, zaključio je.

Premijer je naglasio je da Vlada radi na smanjivanju izvoza sirovina, to jest porastu izvoza prerađevina i visoko sofisticiranih proizvoda. „Upravo ovakvim kontaktima s proizvođačima želimo vidjeti koliko toga se zaista prerađuje u Hrvatskoj, što su naši finalni proizvodi, a koliko toga ide za izvoz“, dodao je.

„Tu smo da uputimo poruke koje su važne za ovaj dio Hrvatske i Primorsko-goranske županije“, nastavio je i rekao da je učinjen veliki iskorak Zakonom o brdsko-planinskim područjima, Zakonom o potpomognutim područjima te Zakonom o financiranju lokalne i regionalne samouprave. Spomenuo je još i povećanje postotka od šumskog doprinosa, a to sve je omogućilo lokalnim jedinicama da bolje pomažu gospodarski razvoj na svom području. Kao primjer, naveo je Grad Vrbovsko u kojem je brojne posrnule gospodarske subjekte kupovao sam Grad kako bi održao intenzitet gospodarskih aktivnosti.

Što se tiče davanja za socijalna pitanja, premijer je posebno istaknuo projekt „Zaželi – program zapošljavanja žena“ preko kojeg se zaposlio niz žena starije životne dobi, koje su se ponovno uključile u tržište rada. „Vlada će, kao što inače čini, posebnu skrb voditi o onim područjima Hrvatske gdje uvjeti nisu objektivno isti“, rekao je.

Nakon što je donijet Zakon o brdsko-planinskim područjima, predsjednik Vlade je kazao da Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije radi na programu mjera za razvoj brdsko-planinskih područja, a Vlada će o njemu na sjednici raspravljati tijekom ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene