Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ivica mandić za dnevnik nove tv

Vojni analitičar o mogućnosti trećeg svjetskog rata: "Niti jedan američki predsjednik nije takvo što oprostio. Iran će dobiti po glavi"

Aktualno Galerija Ivica Mandić, Valentina Baus i Dino Goleš Ivica Mandić, Valentina Baus i Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić, vojni analitičar Ivica Mandić, vojni analitičar Foto: DNEVNIK.hr Najnovija događanja na Bliskom istoku Najnovija događanja na Bliskom istoku Foto: DNEVNIK.hr +0 Najnovija događanja na Bliskom istoku Galerija 1/4 >>
Nakon napada na američku bazu u Jordanu, Donald Trump je poručio da je svijet na rubu trećeg svjetskog rata. Vojni analitičar Ivica Mandić prokomentirao je što bi moglo značiti i je li prijetnja novog svjetskog rata realna.

Nakon napada na američku vojnu bazu u Jordanu u kojem su ubijena trojica, a ranjeno 30 vojnika, rastu napetosti te postoji strah od eskalacije sukoba.

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjavio je da smo na rubu trećeg svjetskog rata.

Najnovija događanja na Bliskom istoku prokomentirao je vojni analitičar Ivica Mandić.

Pročitajte i ovo Zračna luka Franjo Tuđman Zagrebačka zračna luka Pored aviona iz Beča nalazila se kutija, policija posumnjala na eksploziv

"Svakako nismo na rubu trećeg svjetskog rata, ali je to vrlo zgodno za izjaviti u ovoj izbornoj godini. Pogotovo ako time želite diskvalificirati mogućeg protivnika u izbornoj utrci. Pitanje je u principu, kome odgovara ovakvo što… Vjerojatno Trumpu jer će se zaoštriti, otići će posve u desno i populizam, i ta politička utakmica između Bidena i njega, i na neki način se Biden ovom rečenicom diskvalificira.

Puno je napisa u američkim medijima gdje se traži od Bidena da napadne Tehran ili je kukavica. Tako da je ovo vrsta politizacije nacionalno sigurnosne politike i obrane, što nije nimalo dobrodošlo. Ne samo kad su u pitanju izbori u SAD-u, nije dobro za svijet. U svakom slučaju, od trećeg svjetskog rata zasad nema ništa", poručio je Mandić. 

"Treba se vratiti u 2022. godinu, onaj kome odgovora ovakvo širenje sukoba, a vjerojatno se to tako i dirigira jest Moskva. 'Ajmo raskriliti Ameriku da se bavi s više desetaka kriza pa ćemo mi lakše ostvariti naše interese u Europi, posebno u Ukrajini'.Nije slučajno da se napravio onakav napad Hamasa na Izrael pa i ostale prijetnje koje se pokušavaju napraviti.

U principu je 'ajmo maknuti ono što je svijetu najvažnije. Jedna suverena država je napala drugu i napravila tamo strašne svinjarije i sad ćemo mi probati, najjačeg člana NATO saveza u ekonomskom, vojnom i svakom drugom smislu, zabaviti nekim drugim problemima da se ona ne sudari s tim problemom na način kako je to inače Amerika radila", objasnio je vojni analitičar. 

Pročitajte i ovo Evergrande Duboka kriza Težak udarac za drugu ekonomiju svijeta: Div nagomilao 300 milijardi dolara duga i ide u likvidaciju!

"Istina je da je u jednom dijelu SAD sam odgovora što se događa u Ardenskom zaljevu i što se događa na Bliskom istoku. Naprosto je mislio da je dostatno ono što je raspoređeno vojnih snaga da svakome u međunarodnom svijetu poruči 'vi pripazite što radite jer ćemo uzvratiti svom silom'. Očigledno ta sila nije vršila dovoljnu projekciju", dodao je. 

"Ono što se očekuje i što treba pričekati određeni broj dana je razvoj flotnih snaga. Znači dolazak ne jednog, nego više grupa nosača i jedan stravičan udar. O tom udaru gdje će se on dogoditi, tu postoje špekulacije, makar sam ja uvjeren da će Iran ovaj put zaista dobiti po glavi iz razloga jer su poginuli američki vojnici. Izborna je godina i Bidena bi optužili da je kukavica.

Nikakvi izborih šansi poslije toga ne bi ni bilo, ali nije samo to u pitanju. Ovaj put su poginuli američki vojnici i puno ih je ranjeno i niti jedan predsjednik SAD-a nije takvo što oprostio. Izvesti udare na nekakve 'proxy' igrače nije baš odviše pametno, nego na izvor njihove moći koji se nalazi u Tehranu", napomenuo je Mandić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene