Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se reakcija SAD-a

Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda"

Zbog napada u kojem su poginula tri američka vojnika raste pritisak na Joea Bidena da napadne Iran.

Zbog ubojstva trojice američkih vojnika i ranjavanja više desetaka drugih u nedjelju za koje su odgovorni militanti koje podupire Iran jača politički pritisak na predsjednika Joea Bidena da zada izravni udarac Iranu, što je dosad oklijevao učiniti iz straha da ne potakne širi rat.

Bidenove opcije odgovora mogle bi varirati od ciljanja iranskih snaga izvan, pa čak i unutar Irana, ili opreznijeg osvetničkog napada isključivo protiv odgovornih militanata koje podupire Iran, kažu stručnjaci.

Od izbijanja rata Izraela i Hamasa u listopadu, američke snage na Bliskom istoku bile su napadnute više od 150 puta od snaga koje podupire Iran u Iraku, Siriji, Jordanu i uz obalu Jemena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije u porastu U napadu stradali deseci američkih vojnika, Biden najavio odgovor, a Trump poručio: "Na rubu smo trećeg svjetskog rata"

Ali do nedjeljnog napada na udaljenu bazu Tower 22 blizu jordanske sjeveroistočne granice sa Sirijom, u napadima nisu ubijeni američki vojnici, niti je bilo toliko ranjenih.

To je Bidenu omogućilo politički prostor za američku odmazdu, nanoseći štete snagama koje podržava Iran bez opasnosti od izravnog rata s Teheranom. Biden je rekao da će Sjedinjene Države odgovoriti, no nije iznio više detalja.

Republikanci žele odmazdu 

Republikanci su optužili Bidena da je dopustio da američki vojnici postanu mete, čekajući dan kada će dron ili projektil izbjeći zračnu obranu. Kažu da se to dogodilo u nedjelju, kada je jedan jednosmjerni napadački dron rano ujutro udario u blizini vojarne u bazi te neki od njih tvrde da Biden mora napasti Iran.

"Ostavio je naše vojnike kao mete", rekao je republikanac američki senator Tom Cotton. "Jedini odgovor na ove napade mora biti razorna vojna odmazda protiv iranskih terorističkih snaga, i u Iranu i diljem Bliskog istoka", dodao je.

Pročitajte i ovo Beba alpaka - 1 Atrakcija za posjetitelje Veliko veselje na istoku Hrvatske: ''Na svijet je došla predivna pahuljica"

Republikanski čelnik američkog odbora za vojni nadzor u Zastupničkom domu zastupnik Mike Rogers također je pozvao na akciju protiv Teherana.

"Davno je prošlo vrijeme da predsjednik Biden konačno pozove na odgovornost teroristički iranski režim i njihove ekstremističke opunomoćenike za napade koje su izveli", rekao je Rogers.

I Trump prozvao Bidena

Bivši predsjednik Donald Trump, koji se nada da će se sučeliti s Bidenom na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, opisao je napad kao "posljedicu slabosti i predaje Joea Bidena".

Bidenova administracija rekla je da se jako trudi zaštititi američke vojnike diljem svijeta.

Demokratska zastupnica Barbara Lee otvoreno je izrazila zabrinutost da Bidenova strategija zadržavanja sukoba Izraela i Hamasa u Gazi ne uspijeva.

"Kao što sada vidimo, rat izmiče kontroli. Počinje se pojavljivati ​​kao regionalni rat, a nažalost Sjedinjene Države i naši vojnici su ugroženi", rekla je Lee te je ponovno pozvala na prekid vatre u izraelsko-palestinskom ratu.

Pročitajte i ovo Linearni akceleratori - 5 Dobre vijesti Stižu novi uređaji za liječenje posebno osjetljivih pacijenata: Precizno uništavaju tumore, vrijedni su milijune eura

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima priopćila je u ponedjeljak da Teheran nije bio umiješan u napad bespilotnom letjelicom u kojem su ubijena trojica pripadnika američke vojske u sjeveroistočnom Jordanu, blizu sirijske granice.

U priopćenju, koje je objavila državna novinska agencija IRNA, iz misije kažu kako Iran nije imao nikakve veze s napadom na američku bazu.

Također dodaju kako "postoji sukob između američkih snaga i grupa otpora u regiji, koje uzvraćaju na napade".

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene