Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodostaj pada i u Kosinju

Vodostaj u Jasenovcu napokon počeo padati, a stanovništvo se nada da će im se i priroda smilovati

Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vojska postavlja zečji nasip kod Jasenovca (Foto: Dnevnik.hr) Vojska postavlja zečji nasip kod Jasenovca (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Obrana od poplava kod Jasenovca (Foto: Dnevnik.hr) Obrana od poplava kod Jasenovca (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Joso Živković, pročelnik PUZS Gospić (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/5 >>
Brojni dijelovi Hrvatske i dalje bore s visokim vodostajima. Najkritičnije je u okolici Jasenovca, no vodostaj je tamo počeo padati, a pao je i u Kosinju.

Najkritičnije je u općini Jasenovac gdje su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Nešto je bolje stanje u Lici, odnosno Kosinjskoj dolini gdje unatoč iznvanrednim mjerama obrane od poplava, vodostaj rijeke Like stagnira. Ipak, sve interventne ekipe i dalje su na terenu.

U okolici Jasenovca i dalje izvanredno stanje

Pročitajte i ovo Poplava u Zagrebu Rak-rana Zagreb ulaže gotovo 22 milijuna eura u sustav sprječavanja urbanih poplava Župnik u čamcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uskrs na vodi Velečasni Pero do svojih župljana može jedino čamcem, stanovnici Kosinjske doline strahuju od novih poplava

Trenutni vodostaj Save u 19 sati bio je za centimetar manji i iznosio je 927 centimetara. Sve nadležne službe tvrde kako će vodostaj nastaviti padati, izvještava reporter Nove TV Andrija Jarak. Zbog rekordnih vodostaja i dalje je na snazi izvanredno stanje.

Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Joso Živković, pročelnik PUZS Gospić (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Selo Mlaka već je danima odsječeno. Vojska, vatrogasci i gorska služba spašavanja čamcima prevoze vreće s pijeskom kojima se pojačava nasip. Mlaka još nije potopljena, ali vodostaj je toliko visok da se nasip i cesta brane većim nasipima.

Čamcima se prevozi i sve što je potrebno odsječenim stanovnicima, a u slučaju da to bude potrebno, pripravni su i evakuirati stanovištvo.

"Još uvijek se Sava diže, još uvijek se postavlja nasip, još uvijek se brani, nije se ništa kritično dogodilo ali evo sve to činimo da se ne dogodi", kaže vatrogasac Blaž Brebrić.

"Planiramo još 10 centimetara da bi moglo rasti i da je to to. Na pojedinim mjestima je kritično, ali vjerujemo da ćemo se obraniti", kaže nam gospodin Pejo, mještanin Mlake.

Nasipi drže, nekoliko dvorišta je poplavljeno, no ništa značajno se nije dogodilo dosad, izvještava Jarak. Situacija je pod kontrolom, izvjestile su lokalne vlasti, nakon sastanka kriznog stožera. Jarak kaže i kako vojska napominje da imaju i dodatne snage u pričuvi, ako se pokaže potreba za angažmanom dodatnog ljudstva u obrani od poplava.

Do katastrofe cijeli Jasenovački kraj dijeli desetak, možda dvadesetak centimetara vodostaja. Nadaju se da će im se priroda smilovati.

Privremeno zbirnjavanje za obitelji kojima je klizište uništilo kuće u Kostajnici

S obiteljima kojima je odron u potpunosti uništio domove u Hrvatskoj Kostajnici sastao se i ministar Predrag Štromar. Svaki slučaj razmatrao se pojedinačno. Sve obitelji prema vlastitoj želji bit će smještene u državnim stanovima u Kostajnici.

"On je rekao ovako, da nam ništa neće biti nametnuto, mi ćemo imati ponuđeno više opcija i za koju se mi odlučimo da ćemo prihvatiti", rekla nam je Miroslava Pavlović iz Hrvatske Kostajnice.

"Svi će dobiti uređene nove kuće na novim lokacijama, jer ovo više nije sigurno zemljište za izgradnju. Nakon toga će dobiti sav namještaj i ključ u ruke", poručio je u razgovoru s reporterkom Nove TV Barbarom Štrbac, Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Bišćan je istaknuo da su obitelji koje su ostale bez kuća zadovoljne dogovorenim na sastanku sa Štromarom te da su zadovoljni angažmanom grada Hrvatska Kostajnica. "Svi žele ostati u Hrvatskoj Kostajnici, što je meni izuzetno drago kao gradonačelniku", istaknuo je.

"Dalje ćemo okušati što više im pomoći u startu. Odredilo smo da im se ukloni komunalna naknada na svim područjima i to smo učinili prvi dan. Kad i dobiju trajno stambeno zbrinjavanje, oslobodit ćemo ih godinu dana od komunalne naknade, da imaju start i da mogu što prije krenuti s normalnim životom dalje", rekao je gradonačelnik Bišćan.

Vodostaj u Kosinju već drugi dan stagnira

U Kosinju u posljednjih 12 sati vodostaj se spustio za 10-ak centimetara, izvještava reporter Nove TV Marko Balen. To nije mnogo s obzirom na velike količine vode koje su poplavile polja, voćnjake i objekte. Međutim nakon straha da bi se mogla ponoviti 2010. i najmanji pad vodostaja Kosinjane veseli.

Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Joso Živković, pročelnik PUZS Gospić (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

No, u kosinjskoj dolini glavno prijevozno sredstvo i dalje čamci. Većina stanovnika ima električnu energiju, kao i pitku vodu, a onima koji nemaju, dovozi se voda za piće i gorivo za agregate. Vrijeme hladno i snježno, ide na ruku stanovnicima potopoljene doline.

"Na raspolaganju imamo 11 čamaca, a svaki čamac je danas imao 10 prijevoza", istaknuo je Joso Živković, pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić, u razgovoru s reporterom Balenom

Živković naglašava specifičnost Kosinjske doline, koja se od poplave ne brani zečjim nasipima, kao mjesta i područja u ostatku Hrvatske.

Balen je ranije razgovarao i sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom, koji kaže da su službe spremne za sve scenarije i da građani mogu biti mirni, čak i ako bi došlo do požara.

"U slučaju požara, sad, postoje prijenosne vatrogasne pumpe i vatrogasci su spremni za taj scenarij. Po tom pitnaju su građani sigurni", rekao je Hrvoje Ostović, županijski vatrogasni zapovjednik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene