Obavijesti Pretražite Navigacija
Dobre vijesti u lošoj situaciji

Vodni val Kupe prekosutra u Sisku, dovoljno vremena za pripremu obrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrh vodnog vala Kupe koji je noćas prošao Karlovac na području Letovanića očekuje se sutra, a u Sisku prekosutra, ali ima dovoljno vremena za pripremu obrane na kritičnim mjestima, pri čemu zasad nema potrebe za evakuacijom.

Zagrebom je noćas prošao vrh vodnog vala Save, a sutra se očekuje u Sisku. Iako se vrhovi kupskog i savskog vodnog vala u Sisku neće spojiti u isto vrijeme, u utorak se očekuje najteža situacija, s obzirom da se radi o dosad nezabilježeno velikoj količini vode, istaknuto je na konferenciji za novinare u sjedištu sisačke gradske uprave.

Pročitajte i ovo Nabujala rijeka Korana odsjekla selo Korana (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Sve službe na terenu Proglašene izvanredne mjere obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici, bujične poplave prijete Rijeci i Primorju Slika nije dostupna BEZ NOVIH POPLAVA Vodeni val prošao Karlovac: "Situacija je pod kontrolom, nikakvih šteta ne bi trebalo biti"

Gradska uprava je priopćila kako su konferenciji nazočili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanja Jadran Perinić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, rukovoditelj centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković, general Hrvatske vojske Ivan Jurić, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, načelnik sisačkog Stožera za zaštitu i spašavanje Marko Krička i drugi.

FOTO KRITIČNO KOD KUTINE: Rijeka Ilova probila dio nasipa i poplavila kuće

Naglašeno je kako se radi o ekstremnim prilikama na sisačkom području i u drugim dijelovima Hrvatske, da su nadmašeni stogodišnji prosjeci, ali kako ovog puta, za razliku od sličnih situacija ove godine, ima dovoljno vremena da se pripremi obrana na kritičnim mjestima. Sve nadležne državne službe su kontinuirano na terenu i neprestano komuniciraju sa stožerima gradova i županija, dovoljno je mehanizacije, materijala za obranu i ljudstva, a vojska žurno izlazi na terene kojima je potrebna dodatna pomoć.

Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić rekao je kako se neće ostvariti najave da će savski sliv u značajnoj mjeri dodatno opteretiti vode iz susjedne BiH, jer je stanje danas bolje, ali da se sljedećih šest do osam dana predviđa kritična situacija u cijeloj Hrvatskoj. Procjenjuje se da će Sava u Crncu doseći između 780 i 800 centimetara, a najviši ovogodišnji vodostaj bio je 794 centimetra.

Prema riječima Zorana Đurokovića, vodotok Save se rasterećuje puštanjem vode u Lonjsko polje u kojem su već sada značajne količine vode, te da će se i dalje nastaviti puniti do maksimuma. Procjenjuje se i da će zbog velike količine vode Kupa krenuti uzvodno, pa se očekuje porast vode u Odranskom polju od 70 do 80 centimetara.

Ministar Ostojić naglasio je kako je situacija pod kontrolom te da se jednaka pažnja u obrani od poplava poklanja svim naseljima bez obzira na broj stanovnika.

Na sisačkom području za sada nema potrebe za evakuacijom, a kako je rekla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sve je spremno i za tu situaciju.

Ministar Ranko Ostojić i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček obišli su potom Staro Praćno gdje mještani, zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske, od jučer neumorno pune vreće s pijeskom i nadvisuju tamošnji nasip, stoji u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene