Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Voda koja na proljeće ulazi u Kopački rit prirodni je fenomen i za razliku od prošle godine kada je proljeće prošlo s malom količinom vode, za sada je veća količina vode ušla u pojedine dijelove rita i izlila se iz nekoliko kanala.


Za mrijest ribe i razvoj fitoplanktona i ostalog biljnog i životinjskog svijeta u Kopačkom ritu najoptimalnije je kada voda rit prekrije na dubini od 70 centimetara do 1,30 metara, rekao je Damir Opačić, glavni nadzornik Javne ustanove Park prirode Kopački rit. 

Vezani članci Slika nije dostupna Uspješan kontinentalni turizam unatoč propalom spajanju s morem Slika nije dostupna Kopački rit: Poplave dobro došle cijelom ekosustavu

U Parku prirode se nadaju da će tijekom narednih dana u Kopački rit iz Dunava doteći još vode. "U ritu se sada gnijezde pojedine vrste ptica, vidjeli smo da su došle i bijele i crne rode", kazao je Opačić dodavši kako je ovo doba godine posebno lijepo te brojni posjetitelji obilaze Kopački rit.

Od 1. veljače do 31. svibnja u Kopačkom ritu zabranjen je svaki oblik ribolova jer je to vrijeme mrijesta ribe, a Kopački rit je jedno od najvećih prirodnih mrijestilišta slatkovodne ribe u Europi.

Kopački rit je i poznati ornitološki rezervat gdje obitava tristotinjak različitih vrsta ptica, među kojima i velik broj rijetkih i ugroženih vrsta, kazao je Opačić. U Kopačkom ritu trenutačno ima oko 20.000 ptica.

Javna ustanova Park prirode Kopački rit sutra organizira akciju čišćenja Parka prirode u kojoj će sudjelovati volonteri.

Ravnateljica Biserka Vištica istaknula je kako se akcije čišćenja često organiziraju, te zamolila sve posjetitelje da ne bacaju smeće, plastične boce i ostalo te da vode brigu o Kopačkom ritu kao svom prirodnom bogatstvu.