Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Voda počela ulaziti u Kopački rit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voda koja na proljeće ulazi u Kopački rit prirodni je fenomen i za razliku od prošle godine kada je proljeće prošlo s malom količinom vode, za sada je veća količina vode ušla u pojedine dijelove rita i izlila se iz nekoliko kanala.

Za mrijest ribe i razvoj fitoplanktona i ostalog biljnog i životinjskog svijeta u Kopačkom ritu najoptimalnije je kada voda rit prekrije na dubini od 70 centimetara do 1,30 metara, rekao je Damir Opačić, glavni nadzornik Javne ustanove Park prirode Kopački rit. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čeka se prvi čarter Uspješan kontinentalni turizam unatoč propalom spajanju s morem Slika nije dostupna Visoki vodostaji Drave i Dunava Kopački rit: Poplave dobro došle cijelom ekosustavu

U Parku prirode se nadaju da će tijekom narednih dana u Kopački rit iz Dunava doteći još vode. "U ritu se sada gnijezde pojedine vrste ptica, vidjeli smo da su došle i bijele i crne rode", kazao je Opačić dodavši kako je ovo doba godine posebno lijepo te brojni posjetitelji obilaze Kopački rit.

Od 1. veljače do 31. svibnja u Kopačkom ritu zabranjen je svaki oblik ribolova jer je to vrijeme mrijesta ribe, a Kopački rit je jedno od najvećih prirodnih mrijestilišta slatkovodne ribe u Europi.

Kopački rit je i poznati ornitološki rezervat gdje obitava tristotinjak različitih vrsta ptica, među kojima i velik broj rijetkih i ugroženih vrsta, kazao je Opačić. U Kopačkom ritu trenutačno ima oko 20.000 ptica.

Javna ustanova Park prirode Kopački rit sutra organizira akciju čišćenja Parka prirode u kojoj će sudjelovati volonteri.

Ravnateljica Biserka Vištica istaknula je kako se akcije čišćenja često organiziraju, te zamolila sve posjetitelje da ne bacaju smeće, plastične boce i ostalo te da vode brigu o Kopačkom ritu kao svom prirodnom bogatstvu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene